MENIU

Ce se întâmplă atunci când nu dormi

Somnul este o parte importantă a recuperării organismului, mai ales după o zi lungă şi obositoare.     

Somnul este foarte important pentru repararea țesuturilor, pentru recuperarea organismului și a minții după stresul pe care l-a suferit de-a lungul unei zile pline de activitate. Toate funcțiile îndeplinite de organism au de suferit de pe urmă privării de odihnă, iar dacă minții și corpului nu li se permite să se recupereze, efectele secundare încep să apară și să se înrăutățească:

– Sistemul imunitar slăbește – devii mai predispus la boli.

– Îți pierzi capacitatea de concentrare, astfel îți este afectată productivitatea și eficientă.

– Devii mai iritabil, nervos sau chiar depresiv în momentele în care nu te odihnești suficient.

– Metabolismul și alte funcții ale organismului sunt afectate, ducând la creștere în greutate, acnee și alte diverse afecțiuni.

Se pune întrebarea cât poți rezistă fără să dormi. Deși de-a lungul timpului diverse persoane au stabilit recorduri, fie cu ajutorul stimulentelor și medicamentelor, fie pe cale naturală, privarea de somn le-a adus și lor stări precum modificări temperamentale și comportamentale, lipsa capacității de concentrare, pierderi de memorie și chiar halucinații. Există recorduri de 11 zile sau poate chiar mai mult în care persoanele au reușit să nu doarmă deloc, s-a ajuns chiar la 18 zile, însă nu fără repercursiuni asupra stării de sănătate.

Mai multe articole despre:
somn ce se întâmplă când nu dormi