MENIU

Cât de "sigure" sunt țigaretele electronice? Rezultatele șocante ale unui studiu făcut de japonezi

Cei care cred că, fumând ţigări electronice, se feresc de efectele nocive ale fumului de tutun, se înşeală: potrivit unui studiu comandat de Ministerul Sănătăţii din Japonia şi citat de dailymail.co.uk, ţigările electronice conţin de 10 ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigaretele obişnuite, scrie descopera.ro.

Cercetătorii niponi au descoperit concentraţii mari de substanţe chimice nocive, inclusiv formaldehidă şi acetaldehidă, în vaporii produşi de lichidul utilizat de mai multe branduri de ţigarete electronice.

Acest studiu contrazice teoriile recente potrivit cărora dispozitivele electronice sunt mai "sigure" decât ţigaretele obişnuite.

Aceste aparate, care devin tot mai populare pe plan mondial, în special în rândul tinerilor, funcţionează prin încălzirea unui lichid aromat, care conţine adeseori nicotină, până când acesta se transformă în vapori ce sunt inhalaţi, la fel ca în cazul ţigărilor tradiţionale, dar fără a produce fum.

Formaldehida, o substanţă prezentă în materialele de construcţii şi în fluidele de îmbălsămare, este prezentă în acei vapori într-o concentraţie mult mai mare decât agenţii cancerigeni existenţi în fumul produs de ţigările obişnuite. Acetaldehida, care există în stare naturală în cantităţi mici, fiind folosită în principal în sectorul industrial, pentru a produce acizi şi alte substanţe chimice, a fost detectată, la rândul ei, în cantităţi mai mari în vaporii ţigărilor electronice decât în fumul ţigărilor tradiţionale.

Într-un anumit brand de ţigări electronice, savanţii niponi au găsit concentraţii de agenţi cancerigeni de peste 10 ori mai mari decât în ţigările obişnuite, a precizat medicul Naoki Kunugita de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Japonia.