MENIU

Angajaţii care lucrează pe calculator îşi pot pune ochelari pe banii firmei

Angajaţii îşi pot pune ochelari pe banii firmei

Toţi angajaţii care lucrează pe calculator pot beneficia de consultaţii oftalmologice plătite de companiile pentru care lucrează. În plus, angajatorii sunt obligaţi să întrerupă periodic activitatea la calculator prin pauze sau schimbări de sarcini.

Persoanele care lucreaza in mod obisnuit in fata unui calculator trebuie sa beneficieze din partea angajatorilor de o serie de conditii optime de lucru, conform reglementarilor aflate in vigoare prezentate de AvocatNet.ro. Pe deasupra, acestia trebuie sa beneficieze in mod regulat de examene de vedere si, daca este cazul, de dispozitive de corectie.

Potrivit legii, trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, atat inainte de inceperea activitatii (la examenul medical pentru angajare), cat si ulterior (la intervale regulate) sau ori de cate ori apar tulburari de vedere cauzate de munca la calculator.

Acestia pot beneficia si de un examen oftalmologic, daca in urma examenului ochilor si al vederii reiese ca acest lucru este necesar. Iar in conditiile in care salariatii nu pot folosi dispozitive normale de corectie, acestia trebuie sa primeasca dispozitive speciale de corectie.

Examenele medicale la care sunt supusi salariatii si acordarea eventualelor dispozitive speciale de corectie se fac pe cheltuiala angajatorilor.

În plus, angajatorii trebuie sa "planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare".

Regulile referitoare la conditiile minime ce trebuie asigurate salatiatilor care lucreaza la calculator sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, care se aplica din octombrie 2006.

4 moduri prin care îţi protejezi ochii dacă lucrezi de la calculator

Daca lucrezi de la calculator toata ziua, cu siguranta esti familiarizata cu senzatia iritanta si de oboseala a ochilor din a doua parte a zilei. Totul devine incetosat si uneori ai chiar dureri de cap.

Aceste simptome sunt cunoscute drept "oboseala ochilor" sau sindromul "computer vision" si este o maladie a erei noastre, una pe care foarte multa lume o experimenteaza.

Din fericire, exista lucruri pe care expertii spun ca le poti face pentru a minimiza disconfortul si prejudiciul provocat de munca in fata unui ecran stralucitor pe parcursul intregii zile.

Mareste textul – Daca te holbezi la un text marunt, nu faci decat sa obosesti si sa ai dureri de cap. Asa ca, mareste textul si regleaza luminozitatea ecranului pentru a-ti fi mult mai usor sa citesti.