MENIU

AMENDĂ de peste 90 de mii de lei după poluarea masivă pe râul Bistrița: Vinovatul - o firmă de stat - CÂND pot folosi oamenii APA

Apele Române anunță că poluarea de pe râul Bistrița este în descreștere. Firma de stat care nu a asigurat mina și lucrările din galeria Isipoaia a fost amendată cu peste 90 de mii de lei. Specialiștii de la ANAR au anunțat că, în câteva zile, situația va reintra în normal.

Apele Române anunță că poluarea de pe râul Bistrița este în scădere la 48 de ore de la deversarea apelor toxice din mină, nivelul de poluare reducându-se de patru ori față de faza inițială. De asemenea, prima sancțiune pentru dezastrul a fost aplicată unei firme de stat, în subordinea Ministerului Economiei, ce deținea platforma minieră de unde s-au deversat apele pline de metale grele. Firma Conversim a primit o amendă de 90 demii de lei, a transmis ANAR.

ANALIZELE FĂCUTE PE RÂUL BISTRIȚA ȘI AVERTISMENTLE DATE OAMENILOR DIN JUD. NEAMȚ

„În urma efectuării buletinelor de analiză, se constată faptul ca apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depășiri mari la indicatori față de limitele prevăzute în HG 352/2005”, au anunțat, duminică, oficialii de la Apele Române.

Concentrațiile mari de metale determinate în apele de mină, cât și debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistrița, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluența de apele de mină.

ISU Neamț a anunțat că sâmbătă în jurul orei 23.00 a fost informat de SGA Neamț că pe râul Bistrița a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină.

Apa râului Bistrița avea o culoare cărămizie, după cum a anunțat sâmbătă seara (13 mai, n.r.) un angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, din zona Broșteni, iar analizele făcute în scurt timp au arătat o poluare masivă.  Responsabilii au prelevat probe, iar duminică a fost emis un mesaj RO- ALERT, încă în vigoare, cu restricții de folosire a acestei surse de apă. Unda de poluare s-a propagat pe raza județelor Suceava și Neamț. Populaţia din comunele nemţene Borca, Fărcaşa şi Poiana Teiului a fost avertizată, de duminică, să nu folosească apa din râul Bistriţa pentru adăpatul animalelor şi să evite consumul de pește din râu.

Potrivit specialiștilor, unda de poluare s-a propagat începând de sâmbătă noaptea pe distanța de 30 de km pe raza județelor Suceava și Neamț, dar pe toată lungimea afectată de poluare, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), duminică, din cauza poluării care s-a produs pe râul Bistrița, în județul Neamț. Poluarea provine de la prăbușirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

FIRMA DE STAT VINOVATĂ DE DEVERSAREA APELOR POLUATE, AMENDATĂ CU peste 90.000 de lei

Societatea de conservare și închidere a minelor, unitate aflată în coordonarea ministrului Economiei, S.C. Conversmin S.A., a fost amendată pentru lipsa măsurilor de asigurare a fostei platforme miniere de unde s-au evacuat apele care au produs poluarea masivă a râului Bistrița în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a decis sancționarea contravențională a Conversmin S.A. (deținătorul platformei miniere) cu 90.000 lei (40.000- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, 50.000 lei – Garda de Mediu Suceava), la care se adaugă și costurile totale de monitorizare a calității apelor pe toată durata fenomenului. De asemenea, s-a propus, ca soluție temporară, amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile, cu o capacitate de 5000 de litri, pentru preluarea deversărilor și decantarea pe cât posibil a apelor de mină, au anunțat reprezentanții Apelor Române.. 

CE METALE GRELE AU FOST GĂSITE ÎN APA RÂULUI BISTRIȚA

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broșteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie. Reprezentanții SGASuceava și ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate și pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depășiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc și cupru, pe o distanță de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, a transmis Ministerul Mediului.

POLUAREA PE RÂUL BISTRIȚA, ÎN SCĂDERE, LA 2 ZILE DE LA DEZASTRU - CÂND SE REINTRĂ ÎN NORMAL  

„Datele de luni ale specialiștilor arată că debitul de ape poluate evacuate a scăzut semnificativ (de la 40 l/s cât era inițial la 10-15 l/s), culoarea râului Bistriţa se apropie de normal. Unda de poluare s-a dispersat la o distanță de 7 km de punctul de poluare, pe teritoriul județului Neamț”, potrivit ANAR. 

Reprezentanții Apelor Romane au transmis că, pentru moment, nivelul poluării nu reprezintă deocamdată un pericol pentru vegetație, faună și oameni, potrivit gandul.ro.

„Situația este monitorizată încă de azi-noapte de specialiștii de la Apele Române Suceava și Neamț și se fac verificări pentru aplicarea de sancțiuni celor responsabili. Unda de poluare se propagă pe raza județelor Suceava și Neamț, iar nivelul debitului râului Bistrița asigură diluția. Au fost anunțați reprezentanții Hidroelectrica pentru a prelua o parte din debit și în Izvorul Muntelui (Barajul Bicaz, Hidroelectrica)”, au precizat cei de la ANAR.

„În continuare, se mențin restricțiile de folosire a apei din sursa de apă de suprafață (pentru animale, pescuit, alte activități) până la normalizarea situației. Specialiștii noștri de la Administrația Bazinală de Apă Siret- Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava și Neamț continuă monitorizarea fenomenului. Din estimările noastre, situația va intra în normal în circa două zile”, a mai anunțat ANAR.