MENIU

Aleşii şi-au votat pensiile speciale. PNL a votat "împotrivă"

Aleșii își pregătesc pensii de lux

Pensiile de lux ale parlamentarilor au devenit, de marţi, realitate. Proiectul de lege a primit votul final în Parlament. 303 parlamentari au votat "pentru" şi 124 "împotrivă". PNL a votat împotriva acestei legi.

Update 13.30: Plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților a aprobat, marți, proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor, cu 303 voturi "pentru", 124 "împotrivă" și două abțineri.

Concret, proiectul prevede ca un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus la Parlament după ce inițiatorii au strâns 256 de semnături pentru susținerea lui, atât din arcul majorității guvernamentale, cât și de la Opoziție.

13:00. Au început dezbaterile pentru votul pentru pensiile speciale. Ludovic Orban a luat cuvântul și critică parlamentarii care au semnat acest proiect.

Senatul și Camera Deputaților se vor reuni marți, de la ora 12,00, în ședință comună, pe ordinea de zi aflându-se și proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari. 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că aşa-zisele "neajunsuri" ale parlamentarilor, în perioada mandatului de ales, au dus la nevoia de a fi remuneraţi în plus la pensie. Tăriceanu a invocat faptul că parlamentarii nu pot obţine venituri din alte activităţi, pe perioada mandatului, cu excepţia celor didactice.

PNL a anunțat că va vota împotriva propunerii legislative pentru că ar institui un sistem preferențial.

"Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a Statutului deputaților și senatorilor care prevede practic înființarea unei pensii parlamentare speciale. Mi s-a răspuns că, având în vedere că raportul este gata, trebuie introdusă pe ordinea de zi și eventual dacă plenul vrea să o scoată de pe ordinea de zi o să o facă. Mie mi se pare că, în ciuda unei reacții extrem de clare din partea opiniei publice, în ciuda unui evident tratament legislativ preferențial pe care îl manifestă coaliția majoritară, în continuare vor să adopte această propunere legislativă privitoare la pensiile parlamentarilor, chestiune cu care noi nu suntem de acord. Vom vota împotrivă și ne vom opune adoptării acestei propuneri legislative care instituie practic un sistem preferențial de acordare a pensiilor pentru parlamentari", a declarat luni liderul deputaților liberali, Ludovic Orban, la finalul Birourilor reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Comisia pentru Statutul senatorilor și deputaților s-a întrunit în secret, iar 7 parlamentari din 8 au votat pentru pensiile speciale, anunță Realitatea Tv. Astfel, procedural, s-a mai făcut un pas către pensiille nesimțite.

Reamintim că proiectul de lege privind pensiile speciale pentru aleși a fost semnat de 255 de parlamentari, iar în urmă cu două săptămâni a intrat în dezbatere parlamentară. Comisia comună privind Statutul deputaților și senatorilor a avut termen două săptămâni pentru întocmirea raportului, potrivit unei decizii a Birourilor permanente reunite.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii 96/2006 privind Statutul senatorilor și deputaților trebuie primească în acest termen avizul Consiliului Legislativ și punctul de vedere al Guvernului.De asemenea, au fost sesizate pentru aviz Comisiile juridice din Camera Deputaților și Senat.

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost depus la Parlament după ce inițiatorii au strâns 255 de semnături pentru susținerea lui atât din arcul majorității guvernamentale, cât și de la Opoziție.

Mai multe articole despre:
parlamentari pensii proiect de lege pensii de lux