MENIU

Alertă alimentară: LISTERIA face primele victime: 3 morți după ce au băut milkshake - Simptomele infecției bacteriene

Alertă alimentară. Cel puțin trei oameni au murit și alții s-au infectat cu bacteria Listeria din cauza unui aparat de înghețată ce a fost contaminat.

 

Alerta alimentară a fost dată în Statele Unite, în Washington. Listeria a făcut deja primele victime în rândul consumatorilor de milkshake.

Trei persoane au murit după ce au fost infectate cu bacteria Listeria, depistată în aparatele de făcut îngheţată ale unui restaurant din Tacoma, Washington, au anunțat autoritățile sanitare americane.

Bacteria a fost identificată în toate cele trei feluri de milkshake vândute la restaurantul Frugals, a indicat vineri Departamentul de Sănătate Publică al statului Washington, relatează agerpres.ro, citând agenții internaționale de presă.

În total, şase persoane au fost spitalizate după ce au consumat milkshake-uri în restaurantul respectiv.

"Anchetatorii au găsit Listeria în aparatele de îngheţată, care nu au fost curăţate corespunzător", a precizat Departamentul de Sănătate Publică.

Experţii în sănătate publică au anunțat că „nu ar fi alte restaurante Frugals afectate. Restaurantul a încetat să folosească aparatele de îngheţată la 8 august. Însă Listeria poate îmbolnăvi oamenii într-un interval de până la 70 de zile de la consumarea ei”.

A fost testată amprenta genetică a bacteriei din milkshake-uri şi s-a ajuns la concluzia că este vorba de aceeaşi tulpină de Listeria care a îmbolnăvit cele şase persoane între 27 februarie şi 22 iulie. Toate cele şase persoane prezentau afecţiuni care compromiteau capacitatea sistemului lor imunitar de a lupta împotriva infecţiilor, potrivit Departamentului de Sănătate.

 

CE ESTE LISTERIA. CE SIMPTOME SUNT EXTREM DE PERICULOASE - CÂND TREBUIE SĂ MERGI LA SPITAL


Printre simptomele infecţiei cu Listeria se numără febra, durerile musculare şi oboseala, dar şi durerile de cap, gât rigid, convulsiile, pierderea echilibrului sau confuzia. 

Odată detectată, listerioza poate fi tratată cu antibiotice. 

 

Ce este bacteria LISTERIA - CELE MAI VULNERABILE PERSOANE ÎN FAȚA INFECȚIEI

 

Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes.

Deși oricine se poate infecta, în cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol mare pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort.

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar și bătrânii.

Listeria poate provoca boli grave și uneori fatale la persoanele însărcinate, copiii mici, cei peste 65 de ani și persoanele cu un sistem imunitar slăbit, potrivit Centrului american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Și alți oameni pot fi infectați cu listeria, dar de obicei aceștia nu se îmbolnăvesc grav, a transmis CDC, potrivit CBS News.com. Potrivit estimărilor CDC, aproximativ 1.600 de persoane fac listerioză în fiecare an, dintre care aproximativ 260 mor din această cauză.

 

LISTERIA. Ce este bacteria listeria

 
Listerioza este o afecțiune rară, infecțioasă, produsă de o bacterie numită "Listeria monocytogenes". Bacteria Listeria se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză (însă cel mai adesea germenele se găsește în carnea gătită insuficient și în produsele lactate). În unele cazuri germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale, scrie sfatulmedicului.ro.
 
Există o adevărată varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor, de la statutul de purtător temporar asimptomatic, până la răspândirea acută, bruscă (fulminantă) a bacteriilor în torentul sangvin (bacteriemie). Mulți factori pot contribui la dezvoltarea simptomelor. Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele învârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Diagnosticarea promptă și tratamentul bolii sunt necesare, pentru a evita apariția unor complicații severe ale bolii.
 

LISTERIA. Care sunt simptomele bolii

 

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice. 

Totuși, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.

 

LISTERIA. Tratamentul bolii listeriozei și recuperarea

 
LISTERIA. Listerioza se tratează cu antibiotice. Datorită gravității bolii, mulți medici preferă să interneze pacienții în spital pe timpul efectuării tratamentului, pentru o monitorizare mai bună. Antibioticele pot fi astfel administrate intravenos, ele ajungând astfel direct în sânge. Această reprezintă cea mai rapidă și mai eficientă cale de a administra un antibiotic.
 
Perioada de recuperare LISTERIA. Tratamentul antibiotic durează de obicei două săptămâni. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit, pot necesită tratament pe o perioada mai lungă, pentru prevenirea recurenței bolii.
 
 

LISTERIA. Recomandări pentru a nu contracta infecția - ce alimente trebuie evitate

 
Toate produsele animale inclusiv ouăle, carnea și produsele de pasăre, trebuie gătite cu mare grijă. De asemenea, trebuie evitat consumul laptelui nepasteurizat (prin pasteurizare are loc un proces de fierbere a laptelui în care bacteriile sunt distruse) și toate fructele și legumele trebuie bine spălate înainte de a fi consumate. Atât mâinile cât și ustensilele de gătit, trebuie spălate cu apă fierbinte și cu săpun după contactul cu alimentele, în special cu delicatesele din carne și cu carnea crudă.