MENIU

Aberant: bărbat imobilizat la pat, pus să plătească 5.300 de lei la CAS, pentru un venit de doi lei

Un craiovean imobilizat la pat a câștigat definitiv în instanță împotriva unei decizii a CAS. Acesta a fost pus să plătească 5.300 de lei către Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că ar fi încasat un venit anual de doi lei, scrie Gazeta de Sud.

Un craiovean și familia sa au trăit un coșmar. Deși grav bolnav, imobilizat la pat, cu deficiențe grave de vorbire în urma unui accident cerebral, dar și cu o pensie de invaliditate de numai 350 de lei, bărbatului i-a venit acasă decizie de impunere de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj prin care i se spunea în 2012 că nu i se cuveneau medicamentele compensate în proporție de 90% în anul 2011, din cauza unui venit din dobânzi în cuantum de doi lei, pe care l-ar fi înregistrat bărbatul pe tot parcursul anului 2011. CAS Dolj a considerat că omului nu i se cuvenea compensarea medicamentelor în proporție de 90% și, din cauza acelui venit de doi lei pe an, ar fi trebuit să i se compenseze doar 50% din costul medicamentelor. Diferența de 40%, în cuantum calculat de CAS la suma de 5.300 de lei, urma să îi fie imputată bolnavului.

Legislația prevede că pensionarii cu pensii reduse beneficiază de compensare de 90% la medicamente dacă nu înregistrează alte venituri.

CAS a încercat să recupereze sumele în instanță, iar familia bărbatului s-a adresat instanței cu o întâmpinare la Judecătoria Craiova. În primă instanță, craioveanul a pierdut procesul, dar a făcut recurs. Pe 19.06.2015, instanța s-a pronunțat în acest caz, dându-i câștig de cauză bărbatului și schimbând radical soluția primei instanțe de fond. Tribunalul Dolj a respins cererea de chemare în judecată a CAS Dolj, ca fiind neîntemeiată. Soluția dată în acest dosar cu numărul 1099/215/2014 a rămas definitivă. „Stupizenia acestui venit de doi lei este sancționată, să zic, de CAS, și omul acesta, deși se află într-o stare precară de sănătate, deși are un handicap sever, deși este la pat și netransportabil, a fost acționat în judecată pe o cerere cu valoare redusă. El a avut un copil la studii și îi trimitea copilului niște bani din pensia lui modică de 350 de lei. Tot operând cu cardul, la finele anului s-a adunat acolo o rămășiță de doi lei, care s-a considerat venit. Printr-o metodă originală, CAS Dolj a ajuns să îi rețină acestui om, printr-o decizie, nici mai mult, nici mai puțin decât 5.300 de lei. În intenția lor draconică de a strânge cât mai mulți bani la sistemul sanitar, cei de la CAS nu s-au mai uitat la sursa acelui venit de doi lei. Pentru o astfel de chestiune ar putea să fie puși miniștri de finanțe, care să facă din doi lei fix 5.300 de lei“, a explicat avocatul Cristian Săvulescu, apărătorul craioveanului.

Deși motivarea instanței nu a fost publicată încă, craioveanul a câștigat la Tribunalul Dolj pe baza faptului că era înregistrată ca persoană cu handicap, din spusele avocatului. Potrivit legii, persoanele cu handicap beneficiază de compensare 100% la medicamente. Astfel, CAS Dolj nu ar fi trebuit să îi calculeze debite de 5.300 de lei pentru venituri de doi lei, din moment ce legea îi dădea din start gratuitate omului. Avocatul Cristian Săvulescu susține că „omul a picat victima unui sistem «de caracatiță», în care nu scapi în nici un fel de executare“.

Mai multe articole despre:
Fisc CAS medicamente compensate decizie aberantă