MENIU

Peste 5.000 de mașini figurează ca „furate” în regsitrele poliției. Care sunt metodele preferate de hoți

În România există peste 5000 de mașini doar pe hârtie și în fișierele poliției, deoarece acestea au dispărut de lângă casele proprietarilor lor. Unele dintre aceste mașini sunt căutate de zeci de ani, dar șansele de a le mai găsi sunt destul de mici. De obicei, hoții le demontează și le vând bucăți.

Pe site-ul Poliției Române sunt înregistrate peste 5.000 de autovehicule furate în ultimii 10 ani. În majoritatea cazurilor, proprietarii nu mai au nicio speranță să le găsească. Cu toate acestea, pentru a avea măcar o mică șansă de a-și recupera mașina, proprietarii trebuie să se prezinte rapid la secția de poliție în momentul în care observă că a fost furată.

În cazul în care este sesizat un furt de mașină, se întocmește un dosar penal, iar ancheta începe cu cercetarea la fața locului, unde este audiată persoana prejudiciată, adică cel care a făcut sesizarea, apoi sunt intervievați și martorii. Potrivit Codului de Procedură Penală, autoritățile competente adună toate probele necesare pentru identificarea persoanei responsabile și recuperarea prejudiciului.

În cazul unui furt, polițiștii analizează imaginile de pe camerele de supraveghere din zona unde a avut loc infracțiunea și interoghează martorii. Căutările continuă până la un moment dat, însă mașina furată este înregistrată în baza de date și poate fi identificată chiar și în timpul unei simple razii.

Ce facem dacă ne este furată mașina

Masina este considerată dispărută din momentul în care sesizarea furtului este făcută la poliție, iar dacă aceasta este găsită pe stradă de către o persoană sau un polițist, aceștia vor ști că este considerată sustrasă. Aprope în fiecare săptămână sunt descoperite zeci de mașini furate din România și transportate în alte țări din Europa de către hoți. Din această cauză, acestea sunt căutate continuu, la nivel european.

Un alt pas esențial pe care șoferii trebuie să-l urmeze în cazul în care le este furată mașina este să sune la firma de asigurări cu care au colaborat. În majoritatea cazurilor, proprietarii mașinilor furate sunt despăgubiți de către firma de asigurări.

Care sunt metodele preferate de hoți

Șoferii ar trebui să fie vigilenți și să cunoască toate metodele pe care hoții le utilizează. Cea mai întâlnită metodă este cea cu moneda. Practic, hoțul plasează o monedă la manerul ușii și așteaptă ca șoferul să închidă mașina. Bineînțeles, acest lucru nu se mai întâmplă. Proprietarul părăsește mașina, iar hoțul o fură.

Metoda de bruiaj a telecomenzii de închidere se află printre preferatele hoților de mașini. În plus, aceștia utilizează adesea și metoda cersetorului, prin care pretind că au nevoie de ajutor, sau metoda aptibildului. Șoferii ar trebui să fie conștienți că hoții manifestă o preferință pentru anumite mărci de mașini. Printre cele mai frecvent furate 10 modele de autoturisme se numără Dacia, BMW, Volkswagen, Audi și Ford.

Mai multe articole despre:
masini furt masini furate politie asigurare