Coronavirus - România: 422852 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Puțini români știu asta! Cum se formează, de fapt, o tornadă?

Monday, 06 May 2019, 18:24 Sursă: REALITATEA.NET

O tornadă tipică provine şi din regiunea unor curenţi ascendenţi a unei puternice furtuni. Tornadele se pot forma şi deasupra unei ape, explică specialiştii.

Tornadele sunt unele dintre cele mai distructive fenomene naturale de pe Pământ, cu o viteză a vântului ce depăşeşte 483 de kilometri pe oră. Chiar dacă oamenii de ştiinţă nu ştiu cu siguranţă cum şi de ce se formează acestea, specialiştii au o idee destul de exactă despre condiţiile ce duc la apariţia unei tornade.

Pentru ca formarea unei tornade să poată avea loc, trebuie să existe trei factori importanţi: mult aer cald şi umed în apropierea pământului, instabilitate (condiţie ce favorizează mişcarea verticală a aerului) şi ciocnirea fronturilor de aer care acţionează în propulsarea aerului umed în sus. În sezonul cald, din cauza încălzirii diurne a aerului, se creează o mişcare în sus a aerului, ascendentă, ceea ce duce în anumite condiţii la formarea norilor de furtună.

Aceşti nori au baza sub un kilometru, în timp ce vârfurile lor pot depăşi zece kilometri înăltime, a explicat meteorologul Mihai Timu. În timpul unei furtuni, aerul cald şi aerul rece se amestecă după un tipar bine stabilit: aerul rece se lasă în jos în timp ce aerul cald se ridică. În cele din urmă, aerul cald se învârte într-o spirală. Este neapărat ca şi aerul să se răsucească. Această răsucire nu va putea avea loc în cazul în care vânturile sunt prea uşoare sau în cazul în care vântul nu îşi schimbă direcţia şi viteza odată cu creşterea înălţimii.

Sursa: cunoastelumea.ro


Citeste totul despre:


Alte articole din: VREMEA
Alte articole din: VREMEA