Coronavirus - România: 4057 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Coroanvirus. Comisia Europeană oferă 80 milioane de euro companiei CureVac pentru un vaccin împotriva COVID-19

Monday, 16 March 2020, 22:54 Sursă: realitatea.net

 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarul pentru inovaţie, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, au discutat cu conducerea CureVac prin videoconferinţă, la care a participat şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Ambroise Fayolle.

A participat, de asemenea, și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Ambroise Fayolle.

Sprijinul urmează să fie acordat sub forma unei garanții a UE pentru un împrumut BEI evaluat în prezent la o valoare identică, în cadrul InnovFin, mecanismul de finanțare pentru boli infecțioase din cadrul programului Orizont 2020, a informat, luni, Comisia Euroepană într-un comunicat de presă.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „În această criză a sănătății publice, este extrem de important să sprijinim cercetătorii noștri de prim rang și companiile din domeniul tehnologiei. Suntem hotărâți să punem la dispoziția CureVac finanțarea necesară pentru a intensifica dezvoltarea și producerea unui vaccin împotriva Coronavirusului. Sunt mândră că avem astfel de întreprinderi precum CureVac în UE. Casa lor este aici, însă vaccinurile lor vor fi în beneficiul tuturor, atât în Europa, cât și în afara ei.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Sprijinirea cercetării și a inovării de înaltă calitate din UE este o parte esențială a răspunsului nostru coordonat împotriva răspândirii virusului. În 2014, CureVac a câștigat cel dintâi premiu al UE pentru stimularea inovaţiei. Ne angajăm să sprijinim în continuare cercetarea și inovarea la nivelul UE în aceste momente critice. Știința și inovarea în Europa se află în centrul politicilor noastre de protejare a sănătății oamenilor.”

Ambroise Fayolle, vicepreședintele pentru inovare al Băncii Europene de Investiții, a declarat: „BEI este și rămâne Banca UE pentru inovare, chiar mai mult ca niciodată în contextul crizei actuale din domeniul sănătății. Datorită unui parteneriat puternic și fructuos cu Comisia de-a lungul timpului în domeniul instrumentelor financiare pentru cercetare și inovare (InnovFin), suntem hotărâți să facem tot ce ne stă în putință pentru a susține nevoile CureVac în beneficiul cetățenilor UE și nu numai.”

Înființată în anul 2000, CureVac(link is external) este o companie biofarmaceutică germană care a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a depăși unul dintre cele mai mari obstacole în calea utilizării vaccinurilor: nevoia de menținere stabilă fără refrigerare. Tehnologia sa pentru vaccinuri se bazează pe molecule de ARN mesager (ARNm), care stimulează sistemul imunitar. Studiile preliminare au demonstrat că tehnologia poate constitui o reacție rapidă la COVID-19. În cazul în care va fi demonstrat acest lucru, milioane de doze de vaccin ar putea fi produse la costuri scăzute în unitățile de producție existente ale CureVac. CureVac și-a început deja programul de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19 și estimează lansarea testelor clinice până în iunie 2020, mai precizează comunicatul Executivului comunitar.

Vaccinul pentru COVID-19. UE vs SUA 

Oferta de 80 de milioane de euro a Comisiei vine după ce presa a speculat faptul că liderul de la Casa Albă ar fi încercat să cumpere exclusivitatea pentru acest vaccin cu un miliard de dolari, săptămâna trecută.

Conform publicatiei Die Welt, presedintele american ar fi incercat sa obtina drepturi exclusive pentru un vaccin impotriva coronavirus de la compania CureVac din Tubingen.

Guvernul german ar fi facut eforturi pentru a impiedica aceasta operatiune si se pare ca ar fi si reusit. Trump a incercat sa-i convinga pe oamenii de stiinta cu donatii uriase de pana la un miliard de dolari. Daniel Menichella, seful companiei CureVac din Germania, ar afi participat la o intalnire a managerilor din domeniul farmaceutic impreuna cu presedintele Trump, chiar la Casa Alba, la inceputul lunii martie.

In data de 11 martie Daniel Menichella, CEO-ul companiei care e si cetatean american a parasit compania si a fost inlocuit de fondatorul companiei Igmar Hoerr, conform unui comunicat oficial.

Presa din Germania sustine ca Trump a facut tot posibilul pentru a obtine un vaccin pentru Statele Unite "dar numai pentru SUA", in tip ce guvernul federal din Germania sustine ca vaccinul ar urma sa fie pentru toata lumea.

Alte articole din: SĂNĂTATE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: SĂNĂTATE