Dâncu, despre propunerea de a fi vicepremier făcută de Cioloş: "M-am rugat să nu mă sune"

Monday, 23 November 2015, 21:25 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Vasile Dâncu a povestit care a fost momentul în care a primit de la Dacian Cioloş propunerea de a deveni vicepremier.

"Am vorbit cu domnul Cioloş de mai multe ori, ne cunoaştem foarte bine, am vorbit despre agricultură, despre faptul că avea în această iarnă o reuniune a CE în care se vorbea despre planificarea agricolă pe noua reformă agrară pe care dânsul a făcut-o pentru Români şi vorbeam despre studii, i-am dat studii, printre altele se vorbea atunci că voi fi ministru şi a încercat să mă încurajeze. Se vorbea că voi fi prim ministru şi i-am explicat motivele profesionale pentru care nu îmi doresc acest lucru. După ce şi-a dat demisia Victor Ponta, mă aşteptam să fiu sunat, însă m-am rugat să nu mă sune, pentru că vroiam să termin cele câteva proiecte importante pe care le aveam toamna aceasta. Într-o zi, mi-am spus că dacă nu mă sună până seara am scăpat, şi când m-am aşezat să lucrez la o carte despre imaginarul colectiv şi superstiţiile la români pe care trebuie să o termin şi atunci am primit telefonul, care mă invita la o discuţie. Nu am putut refuza. Am discutat de zeci de ori, ca doi oameni sincer interesaţi de România şi nu de politică, despre principiile reformării. Evident, nu l-am putut refuza.

Nu sunt propunerea PSD. Poate în calculul strategic general să fi contat şi asta. Am văzut că unii au încercat să spună că este vorba despre aşa ceva, faptul că în comisie am reuşit să conving pe toată lumea, inclusiv pe cei din PNL şi alte partide şi am reuşit să găsesc o formulă de comunicare şi un proiect care să convingă, îmi dă speranţe pentru viitor, pentru politica românească", a explicat Vasile Dâncu.

Politicianul a vorbit şi despre profunda criză a partidelor şi a politicii româneşti, explicând că vede o nouă turnură a strategiei acestora, în care vor apela la oameni tineri.

"Cred că şi politicienii au înţeles că e nevoie de o nouă etapă, inclusiv în ce înseamnă partidele politice. În acest an nu vor trebui să se suspicioneze unii pe alţii pentru că cineva fură startul campaniei, nu vor avea de ce să se bată pentru fonduri, pentru că noi vom împărţi fondurile într-o manieră super transparentă, se vor da numai pe proiecte. Cred că îşi vor face proiecte mai bune. Nu cred că politica se poate face fără politicieni. Cred că acum politicienii vor aduce foarte mulţi tineri. Veţi vedea că jumătate din cei de pe liste vor fi tineri, vor semăna cu cei tineri pe care îi văd acum în Guvern. Aceşti tineri veniţi de la Bruxelles sau din altă parte la guvern au în acest moment şi rolul acesta de model", a spus Vasile Dâncu la Realitatea TV.

Sociologul a explicat de ce nu are de gând să detalieze o strategie potrivită pentru unul dintre partide.

"Eu cred că de multe ori facem prea multe proiecte din partide din afară. Fiecare partid e format din oameni liberi asociaţi pentru un anumit proiect, un vis al lor, o idee, o obsesie, pentru că vor să conducă România. Aceşti oameni trebuie să îşi găsească soluţii din interior.

Dacă un partid e sănătos, îşi caută singur soluţii. Soluţiile care vin din afară, de regulă, pot fi temporare, să aduci pe cineva la vârful partidului dintr-odată nu e uşor. Sunt cazuri şi în partide europene, cu succes, tehnocraţi care au fost în vârful unor partide şi au performat foarte bine, pentru că erau oameni foarte buni şi partidele i-au asimilat. Nu orice partid asimilează pe cineva care vine din afară. În partide există şi pretenţia, dar să fie justificată, de carieră în partid, toată lumea să aibă o şansă să ajungă preşedintele partidului, vor vedea. Nu sunt aceleaşi soluţii pentru PNL şi PSD, culturile de partid sunt diferite. Eu am o speranţă, că această pauză de un an de zile, că această pauză în care politicienii nu se vor bate între ei pe bugete şi alte lucruri va fi o perioadă foarte bună pentru partide şi va fi un reviriment şi pentru viaţa politică şi administrativă a României.

Sunt foarte sigur că mandatul nostru este valabil un an. Am primit legitimitate pentru un an de zile, acesta e mandatul nostru, al acestui guvern. Sper că sunt oameni în echipa guvernamentală şi sper, pentru că sunt oameni tineri, să îşi dorească o carieră politică şi după acest an. Tot ce trebuie să facă este să îşi respecte independenţa, nepartinitatea şi după aceea pot să facă orice. Nu e bine să fie din timp, pentru ca doar după aceea să oficializeze. Nu e cazul. Mă uit la aceşti oameni care au făcut un sacrificiu foarte mare şi vor doar încrederea românilor. Sunt oameni care au făcut sacrificii şi probabil că au gândit asta pentru că au încă timp să facă multe, inclusiv politică", a conchis Vasile Dâncu.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri