Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Vasile Dâncu a dezvăluit cum a fost ales momentul remanierii celor patru miniștri

Wednesday, 06 July 2016, 00:22 Sursă: REALITATEA.NET

"Premierul este suveran în aceste decizii, nu este obligat să se consulte cu nimeni. Nu este obligat să justifice. Este cel care decontează, până la urmă, cel care și-a făcut echipa și sigur că are acest atribut, această posibilitate de a face chiar și schimbări bruște, dacă el consideră că este cazul. Sigur, noi am discutat mai demult de accelerarea unor procese sociale, a unor politici guvernamentale. Dar acest moment a fost ales, sigur, fără să fie pregătit — ca să zicem așa — mediatic, cum se întâmplă câteodată", a precizat Dîncu, la B1 Tv.

Pe de altă parte, el a declarat că nu poate să ofere explicații prea relevante legate de evaluarea pe care a făcut-o premierul în cazul miniștrilor.

"Am discutat cu Dacian Cioloș despre strategiile unor ministere, mai ales ale celor sociale. Eu mă ocup de partea socială. De partea care astăzi a fost, oarecum, obiectul remanierii se ocupă Costin Borc. El este cel care se ocupă de afacerile economice. Eu mă ocup de afacerile sociale, într-o definire anglo-saxonă", a spus vicepremierul.

În cea ce îl privește pe Marius Bostan, care a fost demis din funcția de ministru al Comunicațiilor, Dîncu a apreciat că acesta este "un om cu foarte bună expertiză", că a fost un "ministru dinamic", care a făcut foarte multe lucruri legate de plata electronică și introducerea internetului la țară. Vasile Dîncu a opinat că, probabil, e vorba doar de "integrare într-un anumit ritm".

"Singura chestiune poate că a fost legată de unele procese privind interconectivitatea bazelor de date dintre ministere. De zece ani cel puțin se lucrează, s-au dat sute de milioane de euro, cel puțin, pe baze de date și fiecare dintre aceste baze de date au fost construite parcă pentru a consolida o independență a ministrului sau ministerelor. Nu e vorba de guvernul nostru, ci de guvernele trecute. Acest lucru a făcut ca bazele să nu poată fi interconectate, să nu devină baze deschise. Open data este astăzi moda în Occident și peste tot", a afirmat vicepremierul.

Referitor la Dan Costescu, demis de la portofoliul Transporturilor, Dîncu a admis că nu este un cunoscător al domeniului, dar că în acest caz a fost vorba de "un specialist venit din interiorul Ministerului Transporturilor".

"A încercat în ultima vreme să facă și o reformă a CNADNR (...) N-a reușit într-adevăr să lanseze licitații, au existat câteva proiecte la nivelul Guvernului privind căi alternative de a construi o agenție care să se ocupe de mari proiecte și cred că există încă această alternativă. Eu cred că e vorba mai degrabă de cuplajul cu o anumită funcționărime din zona ministerului, cu departamente, cu oameni aduși de-a lungul timpului și care nu au reacționat cu viteza necesară", a mai precizat el.

Dîncu a adăugat că "a existat, probabil, și o problemă de comunicare", menționând că Dan Costescu a fost un ministru competent, care s-a implicat în dinamizarea Aeroportului Otopeni și în situația de la Tarom.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ