Un deputat PNL vrea ca aleşii locali să nu răspundă penal dacă semnează acte avizate ilegal de alţii

Monday, 02 May 2016, 09:43 Sursă: REALITATEA.NET

Deputatul PNL Grigore Crăciunescu a depus în Parlament un proiect prin care aleşii locali vor scăpa de răspunderea civilă sau penală dacă semnează acte care au primit aviz juridic din partea aparatului de specialitate din instituţiile pe care le conduc şi care se dovedesc ilegale, pentru ele urmând să răspundă funcţionarii, scrie Adevarul.

Adaugă părerea ta

Actuala lege a administraţiei publice locale prevede că primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali sau judeţeni, după caz, secretarii unităţilor administrativ-teritoriale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, răspund, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin.

Legea iniţiată de Grigore Crăciunescu, semnată şi de alţi 29 parlamentari PNL, UNPR şi ALDE, prevede că aceşti aleşi locali răspund "exclusiv" pentru actele semnate de ei doar dacă acestea "nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis". Astfel, un act care se va dovedi ilegal în instanţă va atrage doar răspunderea funcţionarilor publici care l-au semnat, absolvind de vină alesul local. Acesta va putea fi tras la răspundere doar dacă semnează acte care nu au primit astfel de avize.

Un alt articol al propunerii prevede expres că secretarii instituţiilor şi funcţionarii publici "răspund exclusiv" în faţa legii pentru actele semnate de ei. "Prin această măsură considerăm că s-ar stopa acţiunile de intimidare şi corupţie ale factorilor politici de decizie din administraţia publică locală", se arată în expunerea de motive. Proiectul de lege mai prevede că acei funcţionari publici care emit o opinie separată unui act juridic, exprimând impresii despre posibila ilegalitate a acestuia, sunt absolviţi de răspundere.