Coronavirus - România: 20103 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Realitatea TV: Banii pentru romi, folosiţi pentru imaginea lui Ponta şi campania lui Voicu

Tuesday, 08 March 2016, 11:36 Sursă: REALITATEA.NET

Astfel, banii din proiectele derulate pe fonduri europene pentru a ajuta cetăţenii de enie romă au fpost folosiţie pentru campania lui Voicu, în judeţul Constanţa, şi pentru imaginea lui Victor Ponta, anunţă Realitatea Tv.

 Care sunt acuzaţiile

Potrivit DNA, la inițiativa Asociației Partida Romilor "Pro Europa", a fost realizat, în toate județele României, în perioada 2010 — 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi", cu finanțare din fonduri europene. Prin implementarea proiectului se urmăreau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de muncă și implicarea, în inițiative de antreprenoriat social, a unui număr de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

DNA susține că grupul țintă, reprezentând 3.296 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile, a fost constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanții, aceștia din urmă neavând cunoștință despre faptul că au făcut parte din acest grup. Procurorii mai arată că Nicolae Păun a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donație organizației Asociația Partida Romilor 'Pro Europa', iar obiectivele proiectului nu au fost realizate.

Anchetatorii mai declară că sumele acordate ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane lei (aproximativ 11 milioane lei reprezentând fonduri europene și aproape 1,5 milioane lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea asociației și de către managementul proiectului.

În plus, tot prin Asociația Partida Romilor "Pro Europa", în perioada 2010 — 2013, s-a derulat și proiectul intitulat "Acces pe piața muncii — O șansă pentru tine", cu finanțare din fonduri europene, ce avea ca obiectiv sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată, și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, din nouă județe ale țării — Alba, Bacău, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Mureș și Vaslui.

Păun, supărat pe Voicu, după ce a fost arestat preventiv

 Totodată, Păun a avut mai multe reproşuri la adresa lui Voicu, spunând că în timp ce el este arestat, Voicu este liber.

Nicolae Păun: „Am contestat decizia și vă spun că nu am lucrat niciodată în niciun proiect sau program și sunt acuzat de deturnare de fonduri europene. Nu am fost angajat la Partida Romilor și nu am lucrat niciodată. Nu am noțiuni de proiecte și programe. Partida Romilor este o organizație ca oricare altele, dacă doriți, de la UDMR în jos. Partida Romilor a obținut două proiecte cu finanțare europeană, dar ce trebuie să întelegeți este că eu am delegat toate competențele echipelor de manangment, nu m-am ocupat eu. Nu e profesia mea, nu sunt economist, nici contabil.

Eu am delegat toate competențele. Ce întelegeți prin asta? Răspunzătorii de drept sunt cei care s-au ocupat de proiect, eu ce să fac mai mult de atât? Avem managerul financiar general care se ocupă de banii organizației de 20 de ani și e în stare de libertate.

Îl avem pe Mădălin Voicu în libertate, pe managerii proiectelor în libertate, de aici deduceți dumneavoastră. Iar eu, care nu am lucrat niciodată, nu am nicio noțiune de proiect sau de program, eu trebuie să fiu reținut 30 de zile. Am înțeles că e an electoral, iar eu incomodam foarte mult, iar atunci eu trebuie să stau nu 30 de zile, s-ar putea 90 de zile să treacă alegerile locale. Eu am spus că mă retrag din politică. E un mesaj pe care îl transmit. Să înțeleagă partidele politice că nu mai vreau să fac politică și nu mă interesează.

Nu mai vreau să aud de politică. Vreau să îmi termin acest mandat de 30 de zile , dacă domnul procuror consideră că trebuie să îmi mai dea 30, este hotărârea justiției, dar vă spun că merg să îmi fac pedeapsa că trebuie să plătesc pentru alte persoane. Mă aștept la orice. Eu, țiganul din Ferentari, trebuie să merg la arest preventiv și să stau, Mădălin Voicu, din familie de Cantacuzini, trebuie să stea acasa. E iubit de lume, de parlament, eu nu m-am prezentat în parlament tocmai pentru a nu lăsa loc de interpretare. Au arătat ca sunt părtinitori. Unu-i mumă, altul ciumă”.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ