Coronavirus - România: 196004 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dragnea amână remanierile din Guvern: Miniștrii au devenit mai vocali. Nu vreau război cu Iohannis

Monday, 31 August 2015, 09:31 Sursă: REALITATEA.NET

Update 13:30 Liviu Dragnea a susţinut declarații de presă la finalul şedinţei şi a precizat care au fost punctele de discuţie de pe ordinea de zi.

"Am discutat despre prioritătile legislative. Codul Fiscal est prioritar. Maine se duce la Senat, la Camera, apoi  se va da vot final, iar apoi la promulgare, duminica. Am discutat si despre legea salarizării. Toate partidele terbuie sa isi aduca un aport trebuie sa avem timp să lucram la acest proiect de lege foarte important. Proiectul salarizarii trebuie să fie adoptat inaintea bugetului de stat. Am discutat si despre legea votului prin corespondenta, dar și despre legea achizițiilor. Trebuie să stabilim care sunt funcționarii publici".

Liviu Dragnea a mai precizat că în opinia sa, ministrul Justiţiei trebuie să fie mai activ şi a adăugat că trebuie să se definitiveze un Cod al incompatibiltăţilor care să prevadă exact, ce funcţii sunt incompatibile oentru demnitari sau funcţionari publici:

"Nu numai in domeniul ANI trebuie elaborat un Cod al Incompatibilităţilor. Toată lumea vrea sa fie o legislatie foarte clara. Cred ca ministrul Justitiei trebuie sa fie mult mai activ. Este un  ministru cu multa expertiză, și cred ca daca devine mai activ, va fi mai bine. Nu am mai discutat despre evaluarea miniștrilor, pentru că au devenit mai vocali. E important ca miniştrii să comunice mai mult şi pentru ei, ca miniştri, şi pentru Guvern, şi pentru noi, ca partid. Una e să aflu de la TV despre o măsură guvernamentală, alta este ca înainte de a dopta acea măsură miniştrii să informeze partidul, eventual şi partidul să-şi spună punctul de vedere, apoi noi să susţinem miniştrii. Nu vreau să am discuţii separate cu miniştrii. Tot ce vreau să le transmit, le transmit în BPN şi public. Este un sprijin pentru premieurl Ponta. Nu mi se pare corect ca premierul să răspundă singur pentru orice ministru. Va fi sprijinit de comunicatorii partidului atunci când partidul va fi informat în timp real", a spus preşedintele interimar al PSD.

Pe de altă parte, cu privire la relația cu Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a subliniat că nu vrea să fie în război cu şeful statului:

"Obiectivele pe care le am le voi spune si public, cu privire la  grupurile de la Camera si Senat. Da, imi asum dorința mea de a nu-l ataca pe Klaus Iohannis. Nu vreau un război cu Klaus Iohannis. Nu cred că este util. Ideea de a comunica mai bine este un ajutor pentru primul ministru. Partidul trebuie să fie mai vocal", a spus Dragnea.

Update 13:20 Ședința s-a încheiat. Premierul Victor Ponta și Eugen Teodorovici au plecat de la ședință. Liviu Dragnea va susține declarații de presă. În cadrul ședinței s-a stabilit să se facă un Cod al incompatibilităților, în care să fie incluse toate funcțiile care sunt incompatibile cu funcția de parlamentar. Informația a fost confirmată și de Victor Ponta. ”Cred ca e vorba să fie intr-un loc ce ai voi si nu sa faci cand esti demnitar. Cred ca e o discutie mai veche”, a spus Ponta la plecare.

În plus, liderii social-democraţii au vrut să facă o evaluare a comunicării dintre miniştrii Cabinetului Ponta şi membrii conducerii centrale. Unii liderii PSD s-au plâns că au aflat despre unele decizii ale Guvernului de la televizor iar Liviu Dragnea cere ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

Update 11:25 Eugen Teodorovici a precizat că este normal să se facă o evaluare a miniștrilor, dar a evitat să dea un răspuns cu provire la o remaniere a sa: 

 ”E foarte bine să se facă evaluare la miniştri, e foarte bine normal. Nu-mi evaluez eu activitatea, mi-o evaluează cei care m-au mi-au dat mie încredere aici”, spus Teodorovici la sosirea la ședința PSD. 

Update 11:20. Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a negat la sosirea la sediul PSD, că se vor face remanieri la nivelul Guvernului, adăugând că el nu are de gând să îi ceară lui Victor Ponta o remaniere. Acesta a mai precizat la rândul său, că Ilie Sârbu a ajutat partidul foarte mult și i-a transmis lui Mihai Fifor, noul lider al senatorilor, să aibă grijă să mențină grupul unit. Premierul este la rândul său prezent la ședință.

”Vreau să vă anunţ, aşa cum aţi văzut şi la televizor, ieri au avut loc alegeri la Senat, a fost ales lider de grup domnul Mihai Fifor, căruia îi urez succes şi, prin asta, îi spun că este şi susţinut de conducerea partidului. Vreau să vă rog, domnule Fifor, ca, aşa cum domnul Ilie Sârbu a ţinut grupul de la Senat unit, să faceţi acelaşi lucru. Ilie Sârbu a ajutat foarte mult partidul şi în funcţiile publice pe care le-a ocupat a ajutat această ţară. Vreau să anunţ încă o dată că va avea toată susţinerea mea pentru următoarele decizii personale de a candida pentru o funcţie sau alta, respectiv vicepreşedinte la Autoritatea de Audit din cadrul Curţii de Conturi. Este un om cu experienţă şi PSD nu îşi poate permite ca oameni cu experienţă să nu fie folosiţi. Este important, de asemenea, ca ce am vorbit aseară la grupul de la Senat, să aveţi o relaţie strânsă cu colegii deputaţi. De asemenea, trebuie să onorăm şi noi, la acelaşi nivel, atitudinea colegilor de la UNPR, comportamentul colegilor de la UNPR este exemplar, s-a văzut în toată activitatea din Parlament. Relaţiile dintre noi trebuie să fie la fel de strânse ca până acum. Vreau să mai spun ceva, cu speranţa că putem închide unele speculaţii”. 

Pe de altă parte, Dragnea a declarat că remanierile sunt sacrina premirului, iar el nu are de gând să ăi ceară demiterea unor miniștri:

”Nu am în minte să îi cer premierului vreo remaniere. Categoric, nu. Remanierea este decizia premierului. Din cîte ştiu, nu are în minte aşa ceva, nici eu, nici domnul Oprea. Sunt speculaţii de presă. Ce am cerut este ca, periodic, miniştrii să facă anumite informări despre activitatea din Guvern. În ce priveşte Codul Fiscal, aţi văzut, împreună cu colegii din coaliţie am avut o discuţie bună, cu liderii celorlalte partide parlamentare şi a ieşit o formă finală a Codului Fiscal care este identică cu forma adoptată în Parlament prima dată. O spun, de faţă cu premierul: este Codul Fiscal pe care premierul l-a înaintat în Parlament, este primul premier care a avut curajul să propună României măsuri fiscale care să genereze creştere economică. Ce am făcut noi a fost ca aceste măsuri să fie aplicate etapizat. Faptul că am avut consens politic ne dă speranţă că putem întruni un consens politic pe teme majore care trebuie să dureze în timp. Credem că un climat politic bazat pe dialog este mult mai eficient decât un război politic permanent”, a explicat Liviu Dragnea.

Update 11.00 Rovana Plumb a declarat, luni, că Biroul Permanent al social-democraților este cel care decide asupra unei evaluări a activității miniștrilor Cabinetului Ponta și a adăugat că, din punctul său de vedere, Guvernul își face treaba și există comunicare din partea tuturor.

"Acest lucru este decis de Biroul Permanent", a precizat Rovana Plumb, întrebată dacă în cadrul ședinței BPN al PSD ar trebui făcută o evaluare a activității miniștrilor social-democrați din Cabinetul Ponta.

De asemenea, ministrul Muncii a adăugat că "Guvernul își face treaba și există comunicare din partea tuturor", întrebată dacă există probleme de comunicare la anumite ministere pe problemele importante.

În schimb, deși era anunțată pe surse, demiterea lui Eugen Teodorovici a fost amânată ieri, iar Liviu Dragnea a afirmat, după ședință, că Teodorovici nu va fi demis. Reamintim că la ședință au venit Victor Ponta și Eugen Teodorovici, deși aceștiu nu își anunțaseră prezența.

Astăzi va fi luată iar în discuție comunicarea dintre miniști și partid, și cel mai probabil, și posibila înlătuare a ministrului susținut puternic de Ponta.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, duminică, înaintea şedinţei senatorilor PSD, că liderii partidului vor face luni, în cadrul Biroului Politic Naţional, o evaluare a comunicării din cadrul PSD, dar şi a comunicării dintre miniştri şi conducerea partidului.

"Mâine (luni - n.r.), la BPN, discutăm vizavi de chestiuni de comunicare, între partid, între Guvern, întrebii membrii Guvernului şi partid, pentru a comunica mai bine", a spus Teodorovici.
Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ