Traian Băsescu: Ucraina riscă un "război civil masiv". "România poate fi puternic afectată"

Sunday, 04 May 2014, 14:00, Sursă: REALITATEA.NET

Ucraina riscă să intre într-un război civil masiv, iar dialogul Washington-Moscova este ineficient, a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului spune că România nu este ameninţată de război, dar că riscă să fie puternic afectată din punct de vedere economic. Preşedintele l-a criticat pe premierul Victor Ponta, care a declarat că "ne paşte un război". 

Adaugă părerea ta

Traian Băsescu a susţinut, duminică, o conferinţă de presă. Iată principalele declaraţii ale preşedintelui, pe tema conflictului din Ucraina: 

Lucrurile se complică în Ucraina. În momentul de faţă sunt toate elementele care pot identifica, în Ucraina, un început de război civil. Categoric, guvernul legitim de la Kiev are obligaţia să menţină funcţionarea şi funcţionalitatea tuturor instituţiilor statului. În acelaşi timp, numărul de victime ridică problema profesionalismului cu care se fac aceste intervenţii.

În ceea ce priveşte poziţia Moscovei legat de faptul că forţele de securitate ale Ucrainei au atacat civili nevinovaţi, România respinge o astfel de susţinere, care este cel puţin mincinoasă. Civilii nevinovaţi nu iau ostatici şi declară prizonieri de război membrii ai OSCE, civilii nevinovaţi nu doboar elicoptere ale armatei ucrainene, civilii nevinovaţi nu ocupă sedii ale statului ucrainean.  Civilii nevinovaţi  u declară că formează o armată care se îndreaptă împotriva Kievului.

Evenimentele de la Odesa devin periculoase. Ele se pot constitui în elementul de declanşare a unui război civil masiv.

Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. Aflăm zilnic despre convorbirile telefonice. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog este unul care nu va duce nicăieri, ba dimpotrivă, va netezi drumul către un război civil. De aceea, propunerea pe care o fac în numele României, este ca Moscova şi Washingtonul să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti. Dacă între cele două părţi nu începe urgent un dialog, riscul unui război civil este major. Iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesantă ca acest lucru să nu se întâmple. Asta cu atât mai mult cu cât extinderea conflictului în sudul UCrainei s-a produs deja, la Odesa.

Despre implicaţiile conflictului asupra României

Un astfel de conflict nu are şanse să implice România, cu atât mai mult cu cât ţin să menţionez poziţia extrem de echilibrată pe caren o are minoritatea românească din Ucraina. Spre cinstea lor, românii din Ucraina sunt loiali statului ucrainean. 

Dacă nu se reuşeşte urgent punerea la masa tratativelor a separatiştilor şi a Kievului, riscul major este ca în partea de est şi de sud-est a Ucrainei să nu se poată desfăşura alegeri prezidenţiale. Un preşedinte ales numai cu voturile din centrul şi vestul Ucrainei riscă să stimuleze ruperea Ucrainei. 

Nu există riscul ca România să fie angrenată într-un război, însă România poate fi puternic afectată de situaţia de instabilitate generată de un război civil în Ucraina. Instabilitatea se va materializa în modul în care România se va putea împrumuta pe pieţele externe. Nu mai vorbim de importuri, exporturi şi aşa mai departe.

Responsabilitatea Federaţiei Ruse pentru această situaţie este majoră. 

Faptul că au izbucnit conflicte în Odesa este un element în plus care ne îngrijorează, dar nu ne surprinde.

Despre declaraţia lui Ponta cum că "ne paşte un război" 

Aş vrea să corectez câteva afirmaţii ale premierului, făcute cu lejeritate, într-o campanie prezidenţiale pe care io desfăşoară, dar care nu pot fi incluse în zon grobianismului pe care l-a arătat în ultimele zile, pentru că declaraţiile sunt imediat absorbite de partanerii noştri.

Un dintre afirmaţiile făcute la Craiova a fost aceea că "ne paşte un război". Vreau să afirm pentru toţi românii şi pentru partenerii noştri. România nu are sentimentul că va fi atacată de Federaţia Rusă şi nu are niciun element care să ne îndrepte spre o astfel de întâmplare. Asta nu înseamnă că România nu participă la efortul de descurajare a instabilităţii în regiune.

Afirmaţia că ne paşte războiul nu are acoperire, iar cetăţenii României sunt în deplină siguranţă. 

În ceea ce priveşte o altă declaraţie: "Să apărăm Moldova".

Vreau să anunţ că România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare. Şi asta chiar prin constituţia R. Moldova, care se declară stat neutru. Cred că ceea ce al trebui să îl preocupe pe premier ar fi să treacă de la declaraţii la fapte. Dacă vrea să apere R. Moldova trebuie să dea prioritate proiectelor de interconectare energetică.

Altfel, totul rămâne o demagogie, când R. Moldova este dependentă de importurile de energie. 

Despre campania electorală şi inundaţiile din ţară

Cred că s-a exagerat cu concentrarea guvernului pe campania electorală. Cred că este nevoie de soluţii. Răstitul la prefecţi nu rezolvă problema. Am informaţii din teren unde nu se întâmplă nimic. 

În timp ce era copios fluierat la Certeze, primul ministru a simţit nevoia să spună că are de transmis un mesaj de la mine. Vreau să spun că nu am dat niciun mesaj, mai ales după grobianismul de care a dat dovadă în ultimele zile. 

Altfel sunt convins că va primi şi bărci şi jandarmi dacă se duce la inundaţii. 

Despre posibilitatea chemării rezerviştilor

Toate statele membre NATO au făcut o astfel de analiză. Concluzia: sunt destul de mulţi reuervişti în Spania şi Italia. Nu ne punem problema rechemării, deocamdată s-au făcut evaluări.

Despre apariţia cu tricoul PMP

Păcat că sunt cu steagurile în spate, că aş fi venit cu acel tricou. Mă îmbrac cum vreau. Voi vota Partidul Mişcarea Populară. Nu am încălcat Constituţia, pentru că Constituţia nu îmi interzice să votez.

Despre afirmaţiile postului de radio Vocea Rusiei

Tot ce şi-ar dori Rusia ar fi să cădem în capcana acestei propagande. Nu voi răspunde acestei propagande.

Despre Armata României

Armata României este profesionistă, una dintre cele mai bine instruite din regiune, călită în teatre de conflict.