Pregătiri intense în tabăra Opoziţiei. PNL vrea să depună miercuri moțiunea

Tuesday, 11 June 2019, 08:20 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului ar putea fi depusă miercuri la Parlament. Liderul PNL a precizat că negocierile pentru susţinerea moţiunii de cenzură continuă și că a discutat cu toate partidele din opoziție: USR, PMP și Pro România.

"PNL este consecvent în demersul constituţional pe care l-a demarat de a iniţia moţiunea de cenzură, cu obiectivul de a pune punct acestei guvernări. Am evaluat stadiul negocierilor. Textul moţiunii de cenzură este aproape finalizat. Obiectivul nostru este să depunem moţiunea de cenzură într-un termen cât mai scurt, dacă este posibil, în cursul zilei de mâine", a precizat Ludovic Orban.

Liberalii vor să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă cu șanse minime de reușită. Un simplu calcul matematic ne arată că, pentru a avea succes acest demers, este nevoie de 233 de voturi, adică jumătate plus 1 din majoritatea plenurilor reunite ale celor două camere. În plenurile reunite sunt 465 de parlamentari.

În senariul cel mai optimist, Opoziția ar obține maximum 224 de voturi. Și asta doar în cazul în care, alături de PNL, USR, PMP, UDMR, ar vota in corpore grupul minorităților naționale și neafiliații. PNL spune însă că negocierile cu celelalte formațiuni din Opoziție sunt în toi, ceea ce însemnă că sunt departe de scenariul optimist.

Moțiunea poate avea succes doar dacă unii parlamentari din PSD și ALDE vor vota împotriva propriului guvern. S-a mai întâmplat, când a picat Guvernul Grindeanu, dar atunci așa a dictat Dragnea. 

Partidul Naţional Liberal va depune miercuri moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, au declarat surse politice.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţa, săptămâna trecută, că proiectul moţiunii de cenzură a fost adoptat de principiu de conducerea partidului şi au fost demarate negocierile pentru susţinerea acestui demers.

Moţiunea de cenzură este susţinută de PMP, UDMR, USR, Pro România.

Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea la sfârşitul lunii mai că liberalii vor depune o moţiune de cenzură, în această sesiune parlamentară, dacă Guvernul Dăncilă nu va demisiona.

"Românii, în majoritate zdrobitoare, nu mai vor ca la putere să fie PSD. (...) Din acest motiv, PNL va face toate demersurile constituţionale, legale, posibile, pentru a pune punct acestei guvernări. Repetăm solicitarea noastră către Guvern: daţi-vă demisia, (...) românii nu vă mai vor în fruntea României. În cazul în care Guvernul nu îşi va da demisia, PNL va depune, până la sfârşitul sesiunii parlamentare, o moţiune împotriva acestui Guvern", a declarat Orban, la momentul respectiv. 


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri