Coronavirus - România: 18283 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Predoiu, despre reducerea TVA: Pe termen lung, o catastrofă. FMI i-a cerut explicații lui Ponta

Wednesday, 08 April 2015, 23:02 Sursă: REALITATEA.NET

"Aș pleca de la două mesaje pe care doresc să le transmit cât se poate de clar: pentru noi, PNL, economia națională e o problemă de securitate națională. De aici plecăm. În al doilea rând, vreau să transmit tuturor antreprenorilor din România că suntem extrem de preocupați de dezvoltarea afacerilor lor și că ceea ce avem, în vedere, este să oferim cât mai multe oportunități de a face investiții și de a crea locuri de muncă. Disputa este legată de faptul că aceste politici economice nu sunt pregătite. Vicepreședintele Comisiei Europene a spus ce zicem noi de trei-patru săptămâni: că aceste măsuri nu sunt pregătite. Cum argumentează Guvernul această politică de relaxare fiscală: 'noi avem bani'. Lipsa de venituri, pe care relaxarea fiscală ar crea-o, în primă fază, este de cinci miliarde. Trebuie să vedem de unde sunt acești bani. Au provenit de la stoparea investițiilor, în primul trimestru. Ceea ce reclamăm noi este că, în mâinile premierului, se demonstrează un pericol acest instrument, pentru că așa justifică măsura: a tăiat investiții în trimestrul întâi. Avem o reducere de investiții de aproximativ 40 la sută, față de anul anterior, în ceea ce privește cheltuielile de capital și de 35 la sută, în ceea ce privește programarea de investiții din fonduri nerambursabile", a declarat Cătălin Predoiu.

În acest sens, prim-vicepreședintele PNL a subliniat faptul că "surplusul de bani pe care îl are la dispoziție, acum, Guvernul Ponta nu provine dintr-o activitate economică normală, adică dintr-o creștere economică sustenabilă, pe termen lung, ci dintr-o măsură criminală de a opri investițiile publice, în economie, cu efect de antrenare și pentru investițiile private".

"Nu e o politică nouă. În 2014, au tăiat de la investiții opt miliarde de lei. Comisia Europeană ne-a spus clar, în discuțiile pe care le-am avut, dacă acești opt miliarde de lei intrau în economie, am fi avut o creștere economică, anul trecut, de 3,8 la sută, un plus de 300.000 de locuri de muncă. Prima greșeală pe care o face: oprirea investițiilor pentru a-și justifica un surplus de numerar. A doua greșeală: nu are un studiu de impact și știm că nu există o măsurătoare econometrică, adică o simulare pe niște softuri, care îți arată impactul pe termen mediu și lung al măsurii. Vreau să ne arate acest lucru, dacă îl are (...) Discută, explică. A-ți prezenta măsurile față de partenerii și mediul de afaceri intern nu este un semn de slăbiciune, ci de putere și nu reduci șansele unui proiect de a fi aplicat cu succes, dimpotrivă. Guvernul Ponta face această greșeală strategică: își reduce șansele de a lansa o politică care ar putea să fie benefică pe termen lung", a spus Predoiu.

Pe de altă parte, Predoiu a subliniat faptul că "FMI a reacționat, de asemenea, printr-o scrisoare din timp, cerând dialog și consultări și ridicând semne de întrebare, privind modul în care pregătește politica pentru măsurile de relaxare fiscală".

"Acum o lună de zile, la ECOFIN, Consiliul European al miniștrilor de finanțe, s-a ridicat această problemă. Fostul ministru de Finanțe și-a trimis un reprezentant acolo, care a venit cu un mesaj dur pentru Guvern, care nu s-a prezentat opiniei publice, s-a tăcut. S-au livrat aici, în țară, tot felul de povești. Am cunoștință că FMI a reacționat, de asemenea, printr-o scrisoare din timp, cerând dialog și consultări și ridicând semne de întrebare, privind modul în care pregătește politica pentru măsurile de relaxare fiscală. Ce scrie în ea? Au avut loc discuții ulterioare, ce s-a discutat? A fost la BNR. Să ne spună care au fost concluziile discuției cu guvernatorul BNR, Isărescu. De ce nu am eu dreptul să știu ce i s-a zis în față? Domnul Dombrovskis a fost cât se poate de clar, astăzi, de fată cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici - omul a rămas perplex, nu se așteptau membrii Guvernului se li se spună adevărul în față. Când a ieșit la presă a zis: 'Doamne, e nasol, e rău. Nu e în regulă cum procedați. Asta înseamnă decriptat declarația vicepreședintelui Comisiei Europene", a afirmat prim-vicepreședintele PNL.

Potrivit lui Cătălin Predoiu, Ponta "a început să umble la mecanisme economice foarte sensibile, cu ținta de a câștiga voturi și de a încânta un public care e firesc să nu fie familiarizat cu chestiuni economice, de detaliu", în acest context, riscurile fiind foarte mari. 

"Să luăm și argumentarea inversă: să presupunem că nu ar fi tăiat investițiile domnul Ponta și că ar fi făcut programul de cheltuieli, cum și l-ar fi stabilit Guvernul și că, pe trimestrul 1, ar fi făcut cheltuieli programate. Nu ar mai fi avut acest surplux de lansare a reducerii de TVA. Dacă ar fi avut Guvernul o conduita democratică și legală, să îți respecți programul față de cetățeni, la ora asta, nu mai putea să vină cu trâmbițe: 'am bani, pot să reduc TVA'. Asta reclamă ce? E o minciună economică. Prețul pe care e pregătit să îl plătească, noi, economia, cetățenii și care nu va veni maine, este oprirea investițiilor și blocarea creării locurilor de muncă și aici este semnalul pe care îl tragem și, atunci, întrebăm de ce face lucrul ăsta? (...) A început să umble la mecanisme economice foarte sensibile, cu ținta de a câștiga voturi și de a încânta un public care e firesc să nu fie familiarizat cu chestiuni economice de detaliu. Riscurile sunt foarte mari (...) În acest moment, preocuparea mea e să nu producem un rău ireversibil economiei. Să dam drumul la investiții, pe scurt", a explicat Cătălin Predoiu.

Prim-vicepreședintele PNL a subliniat că îl provoacă pe Victor Ponta la dialog, cu privire la reducerea TVA, adăugând că tacticile premierului "de a crea vrajbă între PNL și mediul de afaceri eșuează".

"De ce nu vine să facem dialog? Îl provoc la dialog, aici, la această masă. Să îi chemăm și pe cei care produc valoare adăugată și să discutăm, pentru că, da, e normal ca mediul de afaceri să spună: taxa scăzută pentru mine  e mână cerească'. Dar am stat de vorbă și cu marii operatori, care au mii de locuri de muncă, și spun eu știu ce înseamnă lucrul acesta, eu nu pot să mă bucur, pe temen lung eu știu ce înseamnă dacă îmi scade puterea de cumpărare, nu mai am creștere economică, nu mai produc'. Din informațiile mele, nu sunt astfel de studii. Am făcut și noi măsurători și nu e în regulă. Noi vrem o politică pentru capitalul autohton care să stea în picioare și asta și peste o lună și peste cinci. Trebuie să vedem pe termeni de cinci-zece ani o măsură", a afirmat Predoiu.

"Victor Ponta face exact ce acuza că fac alții, să învrăjbească categorii sociale. Nu așa se fac lucrurile, este un eșec", a mai spus Predoiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ