Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ponta: Vom continua să cerem acordul CE privind suplimentarea de 0,3% din PIB pentru apărare

Tuesday, 17 March 2015, 19:01 Sursă: REALITATEA.NET

"România are dreptul legitim și responsabilitatea de a dispune de propriile capacități militare, aliniate la cele ale SUA și ale altor state membre ale NATO. Iată de ce vom continua să cerem acordul Comisiei Europene cu privire la o suplimentare bugetară de 0,3% din PIB pentru apărare'', a afirmat Victor Ponta.

Bucureștiul s-a angajat să-și reducă deficitul bugetar la 1,8% din PIB, în 2015, și la 1% în 2017, dar speră să obțină o derogare care să-i permită creșterea cheltuielilor pentru apărare.

''Este vorba despre o cerere justificată, în fața pericolului pe care îl reprezintă activitățile în creștere ale Rusiei în Ucraina, întrucât suntem țara membră a Uniunii Europene și a NATO cea mai apropiată de această regiune sensibilă'', a subliniat premierul român.

În opinia sa, România, care deja a achiziționat 12 avioane de luptă F-16, din Portugalia, ia în calcul cumpărarea a încă 12 aparate de zbor, pentru a-și respecta angajamentele față de partenerii săi din Alianța Nord-Atlantică. În această privință, șeful guvernului român a accentuat că în viitorul apropiat vor începe pregătirile în vederea lansării cererilor de oferte conforme cu normele europene.

La fel de îngrijorată de atitudinea agresivă a Rusiei, Polonia a lansat un amplu program de modernizare a forțelor sale armate, și, în acest scop, are în vedere alocarea a circa 34 de miliarde euro, pe o perioadă de zece ani, mai precizează AFP.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ