Coronavirus - România: 2738 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Decizia PNL: Alina Gorghiu, preşedinte unic. Gheorghe Falcă, șef de campanie la alegeri

Friday, 30 September 2016, 19:46 Sursă: REALITATEA.NET

PNL a avut nevoie de patru zile de gândire pentru a-și decide viitorul. Astfel, în urma celor două ședințe de sâmbătă, liberalii au decis că vor avea un președinte unic, în persoana Alinei Gorghiu, iar europarlamentarul Daniel Buda a fost împuternicit să semneze listele electorale din partea fostului PDL, a anunțat sâmbătă seară fostul copreședinte PNL Vasile Blaga.

"Au fost două ședințe. Prima a fost cea a președinților din vechiul PDL. A urmat ședința Biroului Permanent al PNL. În prima ședință, cu un singur vot împotrivă și cu patru abțineri, am hotărât să renunțăm la copreședinția partidului pentru că suntem un singur partid și să propunem președinte unic în persoana doamnei Gorghiu", a afirmat Blaga, într-o conferință de presă la sediul PNL, menționând că Daniel Buda a fost împuternicit să semneze, împreună cu Alina Gorghiu, listele formațiunii pentru alegerile parlamentare, potrivit Agerpres.

Vasile Blaga a precizat că o va sprijini pe Alina Gorghiu.

"Sunt convins că am ales soluția cea mai bună. O să o sprijin pe doamna Gorghiu și cred că este calea cea mai bună", a subliniat Blaga.

Tot în ședința de sâmbătă s-a decis ca Gheorghe Falcă, președintele filialei PNL Arad, să fie coordonator al campaniei partidului pentru alegerile parlamentare.

Gorghiu: Nu va fi o misiune ușoară

Alina Gorghiu a afirmat sâmbătă că funcția de președinte unic al liberalilor nu reprezintă o misiune ușoară, arătând că acum va fi mai greu deoarece, până în prezent, "povara" era împărțită.

"Este un semn de maturitate al unei echipe care s-a format de doi ani încoace (...). Nu este o misiune ușoară cea pe care eu și Vasile Blaga ne-am asumat-o acum doi ani de zile. Este mult mai greu acum pentru că povara, până astăzi, am împărțit-o cu Vasile Blaga și mi-a fost mult mai ușor. Este momentul să ne uităm la tot ce înseamnă perspectiva pe care PNL o are și sunt momente în care din criză poți să ieși întârit, mai unit, uitându-te înainte cu speranța că lucrurile vor merge mai bine", a declarat Gorghiu, într-o conferință de presă.

Ea a arătat că prioritățile PNL sunt legate de programul de guvernare, arătând că acest document va fi prezentat la ședința Consiliului Național de Coordonare al formațiunii politice, care va avea loc săptămâna viitoare.

"Lista PNL va fi una de care să nu ne jenăm nici la Iași, nici la București, nici la Suceava, nici în Călărași. Va fi o listă așa cum și-o dorește electoratul și cum mare parte a organizațiilor și-o doresc", a adăugat Gorghiu.

 

UPDATE 19.00. Partidul Naţional Liberal urmează să convoace, pentru săptămâna viitoare, sâmbătă, Consiliul Naţional de Coordonare, forul cel mai apropiat de Convenţia Naţională, pentru validarea deciziei luate de democrat-liberali, privind preşedinţia unică a partidului şi desemnarea lui Daniel Buda prim-vicepreşedinte, pentru a contrasemna listele la alegerile parlamentare, potrivit News.ro.

Convocarea Consiului Naţional de Coordonare (CNC) are loc în condiţiile în care Daniel Buda, desemnat de aripa PDL a partidului să contrasemneze listele la parlamentare, în calitate de prim-vicepreşedinte, nu deţine această funcţie, încă, el fiind preşedintele PNL Cluj şi preşedintele comisiei de etică a partidului.

UPDATE 17.53. La ora 18.00 începe şedinţa liderilor PNL din teritoriu.

UPDATE 17.20 Alina Gorghiu a afirmat, sâmbătă, înaintea ședinței Biroului Politic Național al formațiunii, că, deși partidul se află azi într-o situație "mai dificilă", sfârșitul zilei va fi bun pentru partid.

"Susțin soluția cea mai bună și sunt convinsă că azi vom veni cu o soluție foarte bună. De 140 de ani tot ieșim din situații de criză și mergem înainte. Azi suntem într-o situație mai dificilă, dar n-am niciun fel de ezitare în a spune că sfârșitul zilei va fi bun pentru PNL", a declarat Gorghiu, întrebată pentru ce soluție optează — formula copreședintelui sau a președintelui unic, scrie Agerpres.

Ea a precizat că orice soluție care are în spate o voință politică majoritară înseamnă soluția potrivită pentru PNL.

"Au fost câțiva colegi de-ai mei care, în loc să-și vadă de ce trebuie, s-au tot pronunțat pe diverse soluții — ba președinție unică, ba copreședinți, ba 160, ba 161 — articolele din statut. Nu cred că acest lucru e important, ba dimpotrivă", a mai spus Alina Gorghiu.

UPDATE 17.00 Şedinţa este încă în desfăşurare.

UPDATE 15.42 Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a afirmat sâmbătă, cu privire la o nouă nominalizare pentru funcția de copreședinte al formațiunii, că este important ca liberalii să aibă discuții constructive, care să consolideze fuziunea.

"Parcurgem, forțați de împrejurări nedorite și neplăcute, o procedură care nu era prevăzută în parcursul fuziunii la acest moment, dar asta este viața. Trebuie să facem față și să mergem înainte. Important este să avem discuții constructive, care să consolideze fuziunea și să crească șansele partidului în alegeri", a spus Predoiu, întrebat cu privire la o nouă nominalizare pentru postul de copreședinte după demisia lui Vasile Blaga.

Update 14.30. Potrivit unor surse Realitatea Tv, Vasile Blaga ar renunţa să mai facă vreo propunere pentru postul de co-preşedinte.

Update 13.30  Vicepreședintele PNL Cezar Preda a declarat sâmbătă că nu se va lua o decizie în afara Statutului liberalilor în ceea ce privește conducerea partidului, punctând că este o rușine faptul că sunt colegi ce "nu știu care mai de care să se urce pe locul" fostului copreședinte Vasile Blaga.

Cezar Preda: Deocamdată domnul Blaga nu este mort, e viu. Unii nu ştiu cum să se urce pe locul lui

 

UPDATE 13.00 Fostul copreședinte al PNL Vasile Blaga a afirmat, sâmbătă, că o să aibă și el un punct de vedere pentru conducerea formațiunii.

Fostul copreședinte al liberalilor Vasile Blaga a plecat sâmbătă de la sediul PNL împreună cu primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Liberalii se consultă sâmbătă cu privire la calea de urmat, în contextul demisiei lui Vasile Blaga din funcția de copreședinte al PNL și de coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. La sediul PNL au venit sâmbătă mai mulți membri ai formațiunii, între care Cezar Preda, Viorel Badea, Andreea Paul, Cristina Trăilă, Gheorghe Falcă.

 

Vasile Blaga, despre viitorul şef PNL: O să am şi eu o propunere

UPDATE 9.00. Prim-vicepreşedintele PNL Bucureşti, Adriana Săftoiu, era văzută drept propunerea pe care Vasile Blaga o va face partidului la şedinţa de sâmbătă în care se vor reuni foştii democrat-liberali. În schimb, Adriana Săftoiu ezită şi critica presa care se bazează pe informaţii date pe surse, cu privire la numirea ei sigură în funcţia. Aceasta mai spune că nu se ştie încă dacă se opteză pentru co-preşedinte sau pentru preşedinţie unică. Redăm, în continuare, postarea de pe pagina de Facebook:

".. Am deja limitele mele când vine vorba de presa care se bazează pe ”surse” atât de doritoare să adauge cât mai mult balast. Doar din bun simţ, căci altfel ar trebui să nu am nici o jenă să folosesc nume si prenume, mă abțin de la detalii. Sunt întrebată, încă de miercuri, insistent, dacă voi fi numită în locul lui Vasile Blaga. Răspund ziariştilor că NU e cazul să caute nume şi îi îndemn să nu mai ia în serios sursele ”binevoitoare”. Unui ziarist insistent, care îmi spune că surse din partid mă dau ca sigură, îi răspund prin sms că e o ”idioţenie” şi că va afla odată cu mine varianta (nici măcar la această oră nu e clar dacă se opteză pentru co-preşedinte sau pentru preşedinţie unică). Mesajele le păstrez, ca dovezi, în telefon. Faptul că unii colegi au o opţiune sau alta, că vorbesc pe la colţuri despre un nume sau altul, nu reprezintă decât vorbe, nu o decizie. Şi, cu toate astea, siteul respectiv mă înfierează cu mânie partizană, dându-mă ”succesor” (mi-e jenă să pun aici linkul).Pe vremea mea, când o persoană îţi infirma şi îţi sugera să nu preiei asemenea zvonuri, era literă de lege că n-o vei face sau măcar menţionai răspunsul. Încă un motiv să vă spun că războiul acesta, dus de unii care nu au decât grija lor, e mărunt şi stupid şi nu am de gând să intru în el!", a scris Săftoiu.

Surse din PNL susţin că deşi Cătălin Predoiu a fost vechiculat ca fiind o posibilă propunere pe care Vasile Blaga o va face aripii fostului PDL, lui Predoiu nu i s-a făcut această propunere, neexistând o negociere între cei doi. De altfel, Cătălin Predoiu a ţinut să dezmintă vineri, pe Facebook, speculaţiile potrivit cărora ar fi refuzat o propunere de a prelua funcţia de copreşedinte al partidului.

"E complet fals. E adevărat că nu am solicitat şi nu am cerut vreo poziţie în partid, dar este complet neadevărat că am refuzat vreodată ceva ce mi-a cerut partidul", a scris Predoiu, insistând că Vasile Blaga nu i-a făcut nicio ofertă.

Sâmbătă se va decide pe de o parte un reprezentant al fostului PDL, ca şi copreşedinte, în virtutea acestui articol din Statut. Şedinţa este la ora 15.00, iar ulterior, la ora 18.00 această propunere urmează să fie confirmată într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL”, a declarat secretarul Executiv al PNL Cristina Trăilă, la sediul partidului.

Cristina Trăilă a afirmat că Alina Gorghiu putea deveni preşedintele unic al PNL doar dacă s-ar modifica Statutul PNL, precizând că timpul nu permite această modificare a Statutului.

”Este o chestiune de timp şi de organizare, pentru că o modificare de statut presupune o înregistrare la Tribunal, care ne-ar prinde în plină campanie elecotrală. Cred că partidul ar trebui să se preocupe de alegerile de 11 decembrie, şi mai puţin la orgolii”, a susţinut Trăilă. Cristina Trăilă a mai spus că viitorul copreşedinte va fi unul dintre actualul prim-vicepreşedinţi care provin din fostul PDL. ”Potrivit Statutului, ai un număr de prim-vicepreşedinţi, că nu degeaba sunt prim-vicepreşedinţi, la care trebuie să te raportezi atunci când iei o astfel de decizie. Prin urmare, cel care va fi copreşedinte va fi din rândul foştilor pirm-vicepreşedinţi PDL”, a afirmat deputatul PNL.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ