PNL a decis să adopte bugetul pentru anul viitor prin angajarea răspunderii, fără dezbatere parlamentară

Wednesday, 11 December 2019, 12:57 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Liberalii au luat decizia de a adopta bugetul pentru anul viitor prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul PNL.

Proiectul de lege a bugetului va fi aprobat în guvern la finalul acestei săptămâni sau cel târziu săptămâna viitoare, urmând ca apoi să fie transmis Parlamentului pentru adoptare prin procedura angajării răspunderii în regim de urgență.

Premierul Ludovic Orban anunță că executivul pe care îl conduce ia în calcul să își asume răspunderea pe Legea Bugetului. Asta deși legea prevede că proiectul ar trebui să fie dezbătut în Parlament.

"Eu prefer angajarea răspunderii OUG. Este net superioară, ea permite parlamentarilor să depună amendamente și există posibilitatea declanșării controlului Constituțional. Am discutat despre proiectele pe care urmează să ne angajăm răspunderea. Am discutat subiectul ăsta cu bugetul, urmează să continue discuția", a declarat Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a mai spus cu alte ocazii că, în măsura în care Guvernul va simţi că există „un boicot” în Parlament din partea PSD privind dezbaterea pe proiectul bugetului de stat pe anul viitor, are la îndemână şi angajarea răspunderii, ca o doua opţiune.

„Vom avea discuţii cu toţi partenerii politici şi vom decide care este cea mai bună soluţie în condiţiile în care noi putem să finalizăm proiectul legii bugetului de stat până, aproximativ, în jurul datei de 20 decembrie. În cazul în care există disponibilitate din partea formaţiunilor parlamentare de a avea o dezbatere normală, care să ne ofere o minimă garanţie că se finalizează cu vot până la 31 decembrie, 30 decembrie e luni, 31 decembrie e marţi, în mod normal, se poate finaliza dezbaterea, se poate da votul final, în măsura în care există această disponibilitate vom merge pe calea dezbaterii parlamentare şi asta ne-am dori-o. Sigur că, dacă simţim că există un boicot, aşa cum am văzut declaraţii din partea unor lideri PSD, avem şi varianta angajării răspunderii, care, în momentul de faţă, e a doua opţiune a mea”, a explicat Orban.

Și preşedintele Klaus Iohannis a declarat joia trecută că asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul bugetului pe anul viitor este strict o decizie a Executivului, subliniind că în condiţiile unui Cabinet puternic minoritar această metodă de legiferare delegată este una care „poate să funcţioneze pentru orice tip de lege”.

Iohannis i-a chemat la Cotroceni, miercuri seara, pe ministrul Finanțelor - Florin Cîțu și pe premierul Ludovic Orban.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2019-12-11 13:27:48
Check-mate

hai baieti , e vremea voastra!

2019-12-11 13:30:55
Gurzu Mihai

Noaptea ca hoții...

2019-12-11 15:57:48
Moromete

Nici nu ar mai trebui angajata raspunderea în fața parlamentului. Bugetul conține creșterea pensilor cu 40% sunt curios dacă psd va avea curajul să nu voteze această creștere .

2019-12-11 16:13:25
Paine si circ in Romanica

PSD e singurul partid care si-a dat jos propriile guverne de au ramas toti ca la dentist. Nu vad de ce nu ar vota contra propriilor legi. In politica totul se da la schimb, nu va faceti probleme si iluzii, o mana spala pe alta si ambele curul.

Alte articole din: Ultimele Stiri