Apel către Iohannis: Președintele ar trebui să participe la ședința de Guvern de vineri

Thursday, 28 March 2019, 16:00 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

USR și PLUS îi cer președintelui Klaus Iohannis să participe la ședința de Guvern de vineri. De asemenea, Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Guvernului să renunțe la proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea codului penal și a codului de procedură penală. Solicitările vine în contextul în care ambasadoarea Olandei, în urma unei întâlniri pe care au avut-o cu ministrul Justiției, a declarat că Tudorel Toader a confirmat că Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență pe justiție "în zilele următoare".

Alianţa USR-PLUS consideră preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să participe la şedinţa de guvern care are pe ordinea de zi ordonanţele privind Codurile penale, pentru a bloca adoptarea lor, a declarat, joi, preşedintele USR, Dan Barna, transmite Agerpres.

El a anunţat că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare, în care îi solicită să renunţe la adoptarea acestor ordonanţe, iar, în paralel, a transmis şi partenerilor europeni un document similar.

„Avem din nou agresiunea cu ordonanţele. Această ameninţare care a ţinut România de la Ordonanţa 13 până astăzi în stradă aproape permanent vedem că revine din nou, vedem că Tudorel Toader şi doamna Dăncilă vorbesc din nou despre ordonanţele pe Codurile penale şi poziţia noastră este foarte clară: aceste ordonanţe nu trebuie date. Am transmis chiar în acest moment doamnei Dăncilă o scrisoare în care îi solicităm acest lucru argumentând. Transmitem de asemenea către partenerii europeni un document similar în care îi informăm şi le cerem sprijinul pentru o poziţie fermă împotriva poziţiei Guvernului de a da ordonanţe pe Coduri”, a afirmat Barna la o conferinţă de presă.

USR-PLUS consideră că aceste ordonanţe ‘sabotează’ justiţia.

„Avem totuşi un fir optimist că se va renunţa la aceste ordonanţe. Dacă ele vor rămâne pe ordinea de zi a şedinţei de mâine, considerăm că ar fi o idee foarte bună ca preşedintele Klaus Iohannis să participe din nou la şedinţa de guvern şi să o prezideze pentru a bloca aceste ordonanţe, pentru că aceste ordonanţe nu fac decât să continue sabotarea justiţiei”, a adăugat Barna.

El a apreciat că în elaborarea acestor ordonanţe Tudorel Toader ignoră poziţiile asociaţiilor profesionale şi ale Comisiei de la Veneţia.

Ambasadoarea Olandei a descins la Tudorel Toader. Anunț îngrijorător: vine OUG pe Codurile penale!

CSM cere guvernului să renunțe la ordonanța privind codurile penale: Ar afecta negativ activitatea parchetelor

Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cere guvernului să renunțe la proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea codului penal și a codului de procedură penală, pentru a fi reluate procedurile parlamentare, avertizând că acestea ar afecta negativ activitatea parchetelor.

CSM transmite joi, printr-un comunicat de presă, că nimic nu justifică urgența modificării codurilor penale de către Guvern și acuză lipsa de consultare a magistraților. Avertismentul vine în condițiile în care vineri este programată să aibă loc ședință de guvern. Pe agenda oficială a guvernului nu figurează proiectele de ordonanță, însă lista actelor normative poate fi suplimentată.

Comunicatul integral al CSM:

”În contextul discuțiilor publice privitoare la iminenta modificare a codurilor penal și de procedură penală, Secția pentru procurori apreciază că în acest moment nu se justifică urgența adoptării unor astfel de modificări de către legiuitorul delegat.

Secția subliniază că adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului și fără o consultare efectivă a magistraților, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni și asupra previzibilității normelor legale de care trebuie să beneficieze în primul rând cetățenii.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicită continuarea procedurilor parlamentare începute în anul 2018 privind modificarea codurilor penal și de procedură penală, pentru a se asigura cadrul necesar unor dezbateri reale care să implice efectiv sistemul judiciar”.

Ambasadoarea Olandei: Tudorel Toader a confirmat că Guvernul va adopta Ordonanța de Urgență pe justiție "în zilele următoare"

Ministerul Justiţiei pregăteşte adoptatea în Guvern a unei noi ordonanţe de urgenţă. O spune chiar ambasadoarea din Olanda, Stella Grubacic, după o întâlnire pe care a avut-o joi cu Tudorel Toader.

Discuţiile celor doi s-au axat pe modificările la legile privind justiţia, Olanda fiind una din cele mai critice ţări pe acest aspect. Conform ambasadoarei, Tudorel Toader i-a promis că toate modificările vor respecta regulile europene şi chiar i-a confirmat că o ordonanță de urgență privind legile justiţiei va fi adoptată în zilele următoare.

Stella Grubacic a subliniat că i-a prezentat mai multe îngrijorări privind această ordonanţă, dar ministrul Justiției a asigurat-o că toate modificările legislative vor fi în beneficiul României și nu va afecta în niciun fel justiția din țară.

Comisia Europeană și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de OUG privind modificările la legile justiției.

De altfel, şedinţa de guvern a fost amânată pentru vineri, semn că ar putea aştepta redactarea unei astfel de ordonanţe de urgenţă.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri