Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Orban, despre reducerea TVA: Nu am auzit care este obiectivul lui Ponta

Wednesday, 08 April 2015, 00:01 Sursă: REALITATEA.NET

"Dacă ție îți ajunge o noapte să o plesnești într-un mod atât de pompieristic, atât de superficial, fără să dai niciun fel de argument. Eu sunt adeptul relaxării fiscale. Noi și avem un proiect de reducere a TVA, la produsele din carne, principalul motiv pentru care l-am avut, în promovarea acestui proiect de lege: a crea anumite avantaje de competitivitate producătorilor autohtoni. La ora actuală, pe piața produselor alimentare suntem sufocați (...) Eu nu am auzit care e obiectivul reducererii TVA la alimente. E de natură socială, care să ducă la scăderea cheltuielilor pe care le face fiecare familie? Nu am auzit lucrurul ăsta, pentru că ei, dacă urmăresc acest obiectiv, după părerea mea, nu va fi atins decât într-o mică măsură. Care era obiectivul? Să reducă evaziunea fiscală, să fie mai competitivi producătorii autohtoni? Nu am auzit nimic, decât că are încasări mai mari la bugetul de stat și asta îi permite să reducă TVA", a declarat Ludovic Orban. 

În acest sens, prim-vicepreședintele PNL a subliniat faptul că nu a fost înregistrat "un an de zile în care să existe o tendință consolidată de creștere a veniturilor la bugetul de stat", pentru o astfel de măsură fiscală, și că până în luna octombrie, anul trecut, "încasările la buget erau mai mici decât fuseseră prognozate".

"În primul rând, minte că încasările nu sunt cu 5 miliarde de lei mai mari, ci cu 1,4 miliarde mai mari. De ce există un excendent? În primul rând, datorită sufocării reducerii la maximum a cheltuielilor cu investițiile. Al doilea: uitați-vă, din cauza că nu a cheltuit bani, din 38 de miliarde nu a cheltuit anul trecut 7 miliarde de lei (...) Să ne aducem aminte că, până în luna octombrie, încasările la buget erau mai mici decât fuseseră prognozate. Practic, nu ai un an de zile în care să existe o tendință consolidată de creștere a veniturilor la bugetul de stat. A mințit. Când iei o măsură fiscală, o iei pentru atingerea unor obiective, nu pur și simplu pentru că dă bine scăderea fiscalității. În mod normal, trebuia scăzut la 19 la sută, din prima zi a guvernării, 1 ianuarie 2013. Am solicitat-o din prima zi de când am fost partenerii lor. Nu au făcut asta", a adăugat Orban.

În viziunea sa, "Ponta nu reduce fiscalitatea pentru că vrea să stimuleze dezvoltarea economică și mediul de afaceri".

"Nu numai că nu a redus impozitele și taxele, dar a crescut noi poveri fiscale, plus creșterea impozitelor locale. Brusc, peste noapte, după ce a ținut-o pe Ioana Petrescu, care nu a fost ministrul Finanțelor, a fost un comunicator șovăielnic, după ce a modificat Codul Fiscal de 30 de ori, din care de 19 ori prin Ordonanță de Urgență, brusc îl apucă reducerea fiscalității, dar numai după ce a pierdut alegerile și după ce a venit Vâlcov mai curajos. Nici măcar propunerea pe care a făcut-o Vâlcov nu era chiar conformă și nu a avut nicio bază de fundamentare. Ponta nu reduce fiscalitatea pentru că vrea să stimuleze dezvoltarea economică și mediul de afaceri (...) Gândiți-vă că acest Guvern, condus de Ponta, săptămâna trecută a aprobat, în Guvern, un proiect de modificare a Codului Fiscal, iar, cu o săptămână în urmă, habar nu avea că voia să reducă la 9 la sută. Habar nu avea că, altfel, introducea în proiectul de lege", a mai spus Ludovic Orban.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ