Coronavirus - România: 700898 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Monica Macovei, anunţ de ultima oră, legat de arhiva SIPA

Thursday, 25 May 2017, 22:34 Sursă: REALITATEA.NET

"Este necesar ca Ministerul Justiției să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menționarea datelor, anilor și a persoanelor implicate.

Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a patru persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanță de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiției, trebuie, de asemenea, clarificată", declară Macovei într-un comunicat remis AGERPRES.

Macovei arată că publicarea de către cotidianul "Evenimentul zilei", al cărui patron, Dan Andronic, este urmărit penal în mai multe dosare, a unui raport clasificat secret de serviciu și atribuit unei comisii a Ministerului Justiției presupune scoaterea ilegală a unui document clasificat dintr-o instituție a statului.

Monica Macovei consideră că Ministerul Justiției trebuie să clarifice rapid cine a avut acces la documente clasificate, cine le-a sustras și le-a transmis presei.

"Așa-zisa 'bombă' de presă s-a dovedit un balon umplut cu supoziții, inexactități și învinuiri fără probe, diletant și rău-voitor. În lipsa probelor, nu rămân decât semnele de întrebare despre motivul întocmirii acestui raport și mandatul real al Comisiei Chiuariu. Ca să se lămurească opinia publică, sesizez public Parchetul general să verifice aspectele semnalate în document — ștersăturile de pe documente, copierea unor dosare, rescrierea hard-diskurilor 'din ordinul factorilor decizionali anteriori' (care?), distrugerea de documente (de cine?), executarea de copii xerox după documentele aflate în arhivă (când și de cine?) etc. Cine a decis, a ordonat sau a executat astfel de ilegalități trebuie să răspundă penal. Orice indiciu de fapte și acțiuni ilegale trebuia semnalat din momentul respectiv, al întocmirii raportului, instituțiilor penale abilitate. Dar nu a fost trimisă nicio sesizare penală, raportul fiind probabil păstrat pentru momente pe care am vrea să le aflăm din anchetă", mai spune Macovei.

Macovei anunță că îi va chema în judecată pe toți cei care au lansat în spațiul public informații nereale despre ea și despre activitatea comisiei din perioada când ea a condus Ministerul Justiției.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ