Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Meleșcanu nu recunoaște guvernul Maia Sandu și vrea alegeri anticipate. Reacția MAE

Monday, 10 June 2019, 16:02 Sursă: REALITATEA.NET

România susține, prin vocea ministrului de Externe, organizarea de alegeri anticipate în Republica Moldova, varianta dorită și de Partidul Democrat al oligarhului Vlad Plahotniuc, care refuză să părăsească puterea și nu recunoaște guvernul votat de socialiștii lui Igor Dodon și proeuropenii din blocul ACUM. 

”Ministerul Afacerilor Externe urmărește îndeaproape evoluțiile politice din R. Moldova. România, ca stat membru care deține președinția UE și susține ferm parcursul european al R. Moldova a făcut apel ca toate forțele să respecte alegerile din februarie”, a spus Meleșcanu.

Meleșcanu a îndemnat forțele politice la dialog. ”Credem că cetățenii din R. Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure stabilitatea. Azi am dat instrucțuiuni ambasadorului de la Chișinău, Daniel Ioniță, să participe la o întâlnire cu președintele Dodon. A vorbit 15 minute doar domnul Dodon. În paralel, i-am dat instrucțiuni să se întâlnească cu liderul Partidului Democrat (Vlad Plahotniuc, n.r.), ar trebui și ei să fie implicați. Ca politician cu oareșcare experiență, suntem preocupați de escaladarea protestelor din Moldova”, a spus Meleșcanu.

UPDATE. Într-un comunicat de presă transmis ulterior de MAE, se precizează că poziția oficială a României, exprimată de Președintele și Guvernul României, a fost comunicată inclusiv de ministrul Teodor Meleșcanu cu acest prilej (vezi comunicatul MAE la finalul articolului)

Criză la CHIȘINĂU. Maia Sandu l-a demis pe șeful Poliției. Democrații cheamă partidele la discuții

Ministrul de Externe a mers mai departe și a anunțat că recunoaște deciziile Curții Constituționale de la Chișinău, care a invalidat guvernul Maia Sandu, a dizolvat parlamentul și l-a suspendat pe președintele Igor Dodon.

”Curtea Constituțională a adoptat o decizie foarte clară. Deciziile Curții sunt definitive și obligatorii. Guvernul ca urmare a acestor decizii a desființat Parlamentul”, a spus Meleșcanu.

Cel mai important, Meleșcanu a anunțat că România susține varianta organizării alegerilor anticipate pe 6 septembrie. 

”Singura soluție este întoarcerea la electorat”, a spus Meleșcanu, vorbind despre alegerile anticipate convocate de democrați pe 6 septembrie.

După UE și SUA, Rusia recunoaște noul guvern de la Chișinău

Meleșcanu a evitat un răspuns clar atunci când a fost întrebat dacă MAE recunoaște guvernul Maia Sandu.

"Nu exista instituția recunoașterii guvernului, există recunoașterea unui stat. (...) Atunci cand lucrurile se incurca, solutia e sa ne intoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problema", a spus Melescanu.

In mod bizar, la un moment dat, desi vorba de la tribuna Ministerului de Externe, Melescanu a precizat ca a exprimat o opinie personala. 

UE, SUA și Rusia au anunțat în ultimele două zile susținerea pentru noul guvern din Republica Moldova, cerând în același timp stabilitate și calm la Chișinău. 

Comunicat MAE

În legătură cu elementele apărute în spațiul public conform cărora "România nu recunoaște Guvernul Maia Sandu", Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

- Paragraful citat reprezintă o secțiune scoasă din ansamblul declarațiilor de presă și un răspuns la o întrebare specifică adresată ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu: [Reporter: Domnule ministru, în acest moment România recunoaște noul guvern condus de Maia Sandu]

- Pentru o corectă informare a publicului redăm transcriptul secțiunii din declarația de presă susținută astăzi, 10 iunie 2019: „Din punct de vedere diplomatic, nu există o instituție a recunoașterii guvernelor. Singura modalitate este recunoașterea statelor în dreptul internațional. Fiecare stat are dreptul să își aleagă guvernul. Noi suntem preocupați pentru că există o situație explozivă la ora actuală la Chișinău. Trebuie găsite modalități de a se depăși această situație".

Menționăm că poziția oficială a României, exprimată de Președintele și Guvernul României, a fost comunicată inclusiv de ministrul Teodor Meleșcanu cu acest prilej.

„România, ca stat membru care deține Președinția Consiliului UE și susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, am făcut un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. A fost un apel la calm, reținere și dialog politic. Credem că cetățenii din Republica Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului proeuropean. Stabilitatea Republicii Moldova este esențială pentru continuarea parcursului său european. România rămâne ferm angajată în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, în baza unui angajament real și a unor garanții că acesta se va realiza", a declarat ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în cadrul conferinței de presă de luni.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ