Coronavirus - România: 118054 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Justiţiei sesizează CSM. Denunţă presiuni ale PNL asupra magistraţilor

Wednesday, 12 August 2015, 20:26 Sursă: REALITATEA.NET

Ministrul afirmă în comunicat că este de datoria sa să ceară CSM să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate nu a fost încălcată independența justiției:

"În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a autosesizat încă în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer Consiliului să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate nu a fost încălcată independența justiției", afirmă ministrul, conform comunicatului citat.

El spune că, "în mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba", a solicitat oamenilor politici "să se abțină de la a comenta deciziile magistraților și, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor și judecătorilor".

Predoiu: PNL nu a încălcat niciodată independenţa Justiţiei! Cazanciuc interpretează eronat!

"Consider că această campanie de presiune la adresa magistraților este inadmisibilă mai ales în condițiile în care se cere în mod public intervenția într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparținând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiției să se considere și într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat", apreciază ministrul Cazanciuc, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, "modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiție și independența magistraților, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoașterea principiilor constituționale și legale care guvernează justiția din România, dar și o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiție trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL".

"Separarea puterilor în stat, independența justiției, supremația legii sunt principii pe care toți cetățenii României trebuie să le respecte, chiar și reprezentanții PNL. În aceste condiții, lansez un nou apel la toți oamenii politici să se abțină să comenteze deciziile magistraților și le reamintesc că Legea prevede căi și mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulțumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma", declară ministrul Justiției, citat în comunicat.

Marți, președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nițu și a acuzat faptul că deciziile instanțelor nu sunt respectate de procurori.

Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuză autoritățile nu doar că nu au organizat alegerile parțiale la termen, ci și că le-au blocat "intenționat". De asemenea, liberalul îi acuză pe procurorii de la Parchetul General că au soluționat cu "neînceperea urmăririi penale" o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, deputatul PNL, Radu Zlati a sesizat CSM cu privire la scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de către Parchetul instanţei supreme, în contextul în care trei instanţe judecătoreşti au stabilit că premierul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia CJ Cluj.

"Solicit CSM să verifice cum este posibil ca, deşi trei instanţe judecătoreşti au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General) să dea şi apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a şefului Guvernului, primul vinovat de încălcarea fragrantă a legii", a declarat deputatul PNL Radu Zlati, potrivit comunicatului remis miercuri MEDIAFAX.

Radu Zlati a mai afirmat că decizia Parchetului ICCJ de neîncepere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta "poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor".

"Consider că acest NUP pus pe dosarul lui VV Ponta poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor care vor continua să administreze actul de justiţie în cazul premierului Ponta şi al procesului în care acesta este pârât, proces aflat pe rol la ÎCCJ", a spus deputatul PNL.

Liberalul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să îşi facă curat în propria casa", afirmând că cercetarea de către Inspecţia Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP în dosarul Ponta ar putea fi un prilej de a arăta că CSM îşi îndeplineşte atribuţiile care îi revin.

Radu Zlati a mai afirmat că susţine solicitarea copreşedintelui executiv PNL Cluj, Mihai Seplecan, şi îi cere procurorului general Tiberiu Niţu "să îşi prezinte demisia în urma actelor subordonaţilor săi".

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ