Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mihai Tudose: „Vom avea alegeri cu 20.000 de cazuri Covid-19 pe zi. Pe cei de la putere doar asta îi interesează: alegerile!”

Thursday, 05 November 2020, 22:11 Sursă: Realitatea

Autor: Iulian Budusan

„Am văzut azi o declarație a președintelui Iohannis care compară România cu SUA, legat strict de alegeri. Ne spune că dacă s-au ținut alegeri la americani, unde sunt zeci de mi de cazuri zilnice de Covid-19, se pot face și la noi. Vestea proastă este de că rata de infecție la noi este mai mare ca la americani.

„Cum îți faci campanie în zonele aflate în carantină?”

Mihai Tudose cristică decizia de a organiza alegerile în plină pandemie, pentru că niciun candidat nu va putea să ducă o campanie electorală în condiții de restricții.

„Hai să zicem că în ziua votului se iau masuri, dar esența democrație constă în această perioadă de campanie. O componentă este și interacțiunea umană. Nu ai cum să faci campanie online în toate cătunele. Cum îți faci campanie în zonele carantinate? Este viciată procedura. Se evită subiectul, găsim comparatii, iar, evident, vinovat este tot PSD”, spune fostul premier.

Tudose spune că, conform sutdiilor pandemiei de gripă din anul 1918, al doilea val este mult mai greu de trecut decât debutul.

„Există modele matematice, bagate în grafice moderne, cu ce s-a întâmplat cu gripa spaniolă din 1918. Al doilea val a fost cel care a întors totul cu susul în jos. Puteau fi amânate alegerile până când curba de infectări scădea. Nu se vrea din cel puțin 3 motive. Primul, 1 vor fi nevoiți să închidă anul fiscal și să ne explice unde s-au dus banii. Florin Cîțu ne spune ca au fost bani investiți în economie, când, de fapt, au fost cheltuiți. Pe măști și alte materiale achiziționate la prețuri exorbitante. Când vii la guvernare, nu te plângi, ci te apuci de muncă, altfel îți faci o carieră de bocitoare. Să-și facă firmă de bocitori profeioniste după ce vor pleca de la guvernare. În al doilea rând,  trebuie să facă bugetul. Nu mai merge cu, „lăsăm pe umerii noului Parlament”. Vor trebui să facă bugetul, iar acolo se va vedea ca nu vor pune bani la alocații și pensii. În al treilea rând, am auzit ca au un sondaj intern legat de faptul că, dacă nu organizează alegerile acum, nu mai apucă nici 14%, ba chiar vor fi depășiți de USR. Dacă nu fac alegeri acum, se duc în jos, ca PNȚCD”, spune Mihai Tudose.

„Nu trebuiau închise târgurile și oboarele, ci era nevoie de măsuri de precauție”

Fostul prim-ministru consideră că decizia de a închide toate târgurile și oboarele este exagerată, pentru cp, în mediul rural, toată lumea își făcea cumpărăturile de acolo. 

„Telemunca este în regulă, dar închidem piețele și târgurile. Mulți oameni trăiesc de pe urma târgurilor ? De ce nu introduc în piețe masuri? De ce nu pot lua verdeață de la o bătrânică, dar mă pot duce la mall. Și mall-ul e bun, pentru că nu fiecare își cumpără ouă și legume de la bătrânii din târguri și piețe. În fiecare sat, odată pe săptămână, sunt târguri, de unde oamenii își fac aprovizionarea. Se puteau lua măsuri de precauție, nu să le închizi”.

Mihai Tudose consideră că orice restrângere a drepturilor trebuie să îndeplinească mai mulți factori. „Trebuie să explici de ce nu îmi dai voie într-un anumit loc. Doi, explică perioada de interdicții, iar trei, cel care comunică să fie credibil. Ai închis toate școlile, iar în noaptea asta Monica Anisie pocnește din degete și face rost de 4 milioane de laptopuri. Școala online nu e școală, iar în Europa, doar noi și Letonia am închis școlile”, susține politicianul

„Vom avea alegeri cu 20.000 de cazuri pe zi. Pe cei de la putere doar asta îi interesează: alegerile!”

Mihai Tudose este deranjat de faptul că cei de la putere dau vina tot pe PSD, pentru actuala situație dezastruoasă a țării, deși social-democrații nu mai sunt la putere de un an.

„Tot ce se întâmplă acum pare sa fie din cauza PSD! Dar, vă spun, nu mai suntem la putere de un an. Vom avea alegeri cu aproape 20.000 de cazuri pe zi. Pe cei de la putere doar asta îi interesează: alegerile!

Cele opt spitale regionale, promise de PSD, nu înseamnă că acolo veneau înca 4.000 de paturi cu 10.000 de medici specialiști ATI. Nimeni nu știa că vine pandemia. Chiar dacă aveam opt spitale regionale construite de PSD, tot aici eram, cu PNL la putere.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ