Coronavirus - România: 112781 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Legi pentru ei. Comisia Juridică: Banii obţinuţi ilegal de partide ar urma să nu se mai confişte

Monday, 25 September 2017, 20:07 Sursă: REALITATEA.NET

"S-a adoptat raportul suplimentar pentru modificarea Legii 334/2006 privind finanțarea partidelor politice. Amendamentele propuse de majoritatea parlamentară au fost aprobate, din păcate amendamentele noastre, ale PNL, au fost toate respinse, inclusiv cel care se referea la menținerea textului de lege privind confiscarea într-o formă modificată, în sensul în care să se procedeze la confiscarea sumelor care sunt plătite nelegal peste sumele pe care legea le prevede, existând posibilitatea încasării lor în mod legal", a explicat Andronache. Întrebat ce se va întâmpla cu banii obținuți ilegal de partide, deputatul PNL a spus:

"În situația în care sunt astfel de sume plătite către partide politice peste cuantumul legal prevăzut de Legea 334, acești bani nu mai sunt supuși confiscării, iar partidul politic în cauză sau persoana care a făcut donații peste limita legală este supusă unei sancțiuni contravenționale".

Banii nu mai vor mai putea fi confiscați, dar vor fi date amenzi, care uneori pot fi mai mici decât prejudiciul. "Există un cuantum prevăzut de lege. (...) Există posibilitatea ca amenda să meargă și până la 100 de mii de lei. În situația în care sumele plătite nelegal depășesc acest cuantum, în mod evident amenda este mai mică decât cuantumul acelei sume", a mai spus Andronache, precizând că PNL s-a opus unui astfel de amendament și a insistat pentru menținerea textului în vigoare. Textul de lege care a fost abrogat de deputații juriști prevedea: "contravenientul varsă la bugetul de stat sumele de bani și/ sau contravaloarea în bani a bunurilor și a serviciilor care au constituit obiectul contravenției, pe baza hotărârii Autorității Electorale Permanente". Proiectul de lege ar urma să intre pe ordinea de zi a plenului de marți.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ