Iohannis: Oamenii nu mai vor penali în Parlament. Nu cred că se poate relua votul în cazul Oprea

Friday, 23 September 2016, 14:07 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

"După părerea mea, şi pot să repet doar părerea mea, în Parlament nu trebuie să se voteze vinovat sau nevinovat, acest lucru (...) se stabileşte numai în instanţa de judecată. Situaţia la care s-a ajuns acum în speţa senatorului Oprea este o situaţie care nu poate fi uşor detensionată şi poate fi uşor rezolvată", a spus Iohannis.

El a arătat că nu ştie dacă se poate relua votul în Senat, dar, dacă această posibilitate există, ar fi bine să se uzeze de ea.

"Nu sunt convins că există posibilitatea precedurală să se reia votul în Senat, dar există posibilitatea pentru persoana implicată să demisioneze dacă vrea să detensioneze situaţia”, a afirmat preşedintele.

”Vor stabili ei acolo în Parlament dacă se poate relua sau nu"

Ulterior, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, preşedintele a mai spus: ”Vor stabili ei acolo în Parlament dacă se poate relua sau nu. Dacă se poate relua, este bine să se mai voteze o dată".

Preşedintele a precizat că a observat cu îngrijorare "revolta" oamenilor care au protestat joi, fiind de acord că situaţia este inacceptabilă.

"Am fost îngrijorat când am văzut câtă lume a ieşit să protesteze şi, pe bună dreptate, oamenii sunt revoltaţi, adică îşi permit parlamentarii să protejeze pe cineva printr-un vot", a spus Iohannis.

"În Parlament se lucrează prin vot, nu prin grevă"

Întrebat despre ideea PNL, de a intra în grevă parlamentară dacă votul în cazul Oprea nu este reluat, Iohannis a spus că nu i se pare o idee productivă.

"În Parlament se lucrează prin vot, nu prin grevă. Prin grevă poţi să atragi atenţia asupra unei chestiuni, dar cred că asta este destul de clar în atenţia publică", a spus el.

Oamenii nu mai vor penali în Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a mai spus că oamenii nu mai vor penali în Parlament, că sunt partide care au înţeles cât de cât să se reformeze, dar altele care nu vor să înţeleagă acest lucru şi că, dacă vor să schimbe situaţia, oamenii trebuie să meargă la vot şi să voteze acele formaţiuni care nu protejează corupţii.

"Lucrurile au ajuns într-o zonă unde nu ar fi trebuit să se ajungă. Sunt foarte trist, mâhnit, că Senatul după atâtea şi atâtea discuţii pe această temă nu a înţeles despre ce e vorba. Senatorii în continuare votează la comanda partidului din care fac parte, fără să ţină cont de nevoia de transparenţă şi deschidere", a spus Iohannis, referindu-se la votul în cazul lui Gabriel Oprea.

El a criticat faptul că în Senat există parlamentari cu discursuri deschise împotriva Justiţiei, iar partidele nu par să fi înţeles mesajul că trebuie să se deschidă către alegători.

"Avem atâţia oameni acolo în Senat care au un discurs deschis antijustiţie. Este revoltător. (...) Sunt partide care au înţeles cât de cât această nevoie de reformare şi sunt partide care nu vor să înţeleagă. Avem partide care nu vor să înţeleagă că drumul României este spre stat de drept şi transparenţă", a spus el.

Iohannis a cerut tranşant să se "termine" cu partidele care pun pe liste persoane cu probleme penale. "Să terminăm odată cu aceste partide care n-au înţeles deloc ce vrea românul, că oamenii nu-şi mai doresc corupţi şi penali în Parlament", a spus şeful statului.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri