Gușă: Coeziunea PSD - o minciună frumos ambalată. Se vor ocupa doar de scopuri personale

Friday, 07 April 2017, 23:17, Sursă: REALITATEA.NET

PSD-iștii nu urmăresc să guverneze, ci să-și atingă scopurile personale - rezolvarea dosarelor sau înavuțirea -, iar coeziunea membrilor partidului a fost, de fapt, "o mare minciună" bine servită alegătorilor în campania pentru parlamentare din iarna anului trecut, a declarat Cozmin Gușă. Consultantul politic a făcut, la emisiunea "Realitatea Românească" de la Realitatea TV, și o analiză a situației politice actuale din România și din plan extern.

Adaugă părerea ta

”Pentru mine este limpede că Liviu Dragnea nu țintește funcția de prim-ministru, ci pe cea de unde ai putere totală, așa cum a avut idolul lui, Traian Băsescu”, a declarat Cozmin Gușă.

De altfel, marea problemă a ultimilor doi lideri ai PSD - Liviu Dragnea și Victor Ponta - este că au avut același idol, pe Traian Băsescu, consideră consultantul politic, însă fostul președinte nu este un lider constructiv sau coeziv, ci un lider ”conflictual care călărește conjuncturi, care încearcă să șocheze prin comentarii precum cel referitor la situația din Siria”.

"Dragnea vrea doar funcția de președinte al țării. Orice altceva, prea puțin ca să-și rezolve problemele"

Liviu Dragnea țintește funcția de președinte al României pentru că știe că astfel poate avea putere maximă, atât asupra serviciilor de informații, cât și asupra justiției, și, ținând cont de problemele personale pe care le are, e clar că doar asta vrea; orice altceva ar fi prea puțin pentru ca el să-și rezolve aceste probleme, precizează Cozmin Gușă.

"PSD-iștii nu vor să guverneze. Vor să-și rezolve problemele personale, de dosar sau de înavuțire"

Consultantul politic subliniază că PSD nu se pregătea să guverneze în avantajul României după câștigarea detașată a alegerilor parlamentare din decembrie 2016.

”Ce nu am priceput la finalul anului trecut este ca nimeni nu dorea să guverneze în avantajul României, ci fiecare se angajase într-o cursă contra-cronometru în care să-și rezolve problemele personale de înavuțire sau de dosar”, a menționat Gușă.

Coeziunea PSD a fost o mare minciună, frumos ambalată în campanie, este de părere consultantul politic.

Social-democrații au beneficiat în acest demers și de ”mega-slăbiciunea partidelor de Dreapta, de la amatoristicul USR, până la PNL-ul scindat și dominat de interese de înavuțire ale liderilor din campania electorală. La PNL era o tradiție sa fii în fruntea campaniei, ca să poți să-ți numeri niște bai la final”, a mai afirmat Gușă.

Acum, spune consultantul politic, liderul Liviu Dragnea ”face exerciții” cu partidul ca să-și păstreze autoritatea în persepectiva unei propuneri de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, ”mimând coabitarea, trebuind sa beneficieze de suportul partidului pentru a candida la niște alegeri prezidențiale făcute pe repede-înainte, cu o mass-media subordonată care să nu bage în seamă niciun subiect, nici legat de afacerile din America de Sud, nici de domeniile de vânătoare”.

PSD se pregătește din nou de alegeri, susține Cozmin Gușă.

”Nici vorbă guvernarea. Am văzut umilința la care a fost supus imagistic Grindeanu, care mai avea puțin și cădea de pe banca de pe care liderii coaliției de guvernare dădeau conferința. Nu e nicio mirare că nu se va ocupa nimeni de guvernare în perioada următoare, ci de scopul personal sau de grup - amnistie - sau de diverse funcții, de bani sau de fonduri”, a explicat acesta.

"Tarom, guvernată de interese externe, diferite de cele ale României"

Tarom a fost distrus de ”invenția oribilă” a managerilor privați, susține consultantul politic. 

”Culmea - o țară de dimensiunea României acceptă manageri privați. Politicienii români sunt necinstiți, dar nu poate fi pedeapsa atât de mare încât să vină necinstitul unui alt stat sau al unui serviciu secret extern României care să conducă o companie la dezastru, cum s-a întâmplat cu Petrom. Ponta s-a prefăcut că n-a văzut, legat de Tarom", afirmă acesta.

Peste această guvernare politică deplorabilă se așază și marea criză mondială care, spune Cozmin Gușă, ne prinde ”nepregătiți, cu o reprezentare externă neadecvată”.

”Vom plăti mai greu decât până acum. Noi deja ne-am instituit statutul de dublă frontieră atât a NATO, cât și a UE, deci presiunea pe noi este foarte mare, iar lipsa de expertiză a celor angrenați în acest joc este una crasă. Vom fi victimele unui joc grobian, total orientat împotriva interesului național”, a subliniat Gușă.

"Grindeanu va rezista până după alegerile prezidențiale anticipate"

În ceea ce-l privește pe premierul Sorin Grindeanu, consultantul politic este de părere că acesta ”va rezista” până după eventualele alegeri prezidențiale anticipate.

”Grindeanu nu are veleități de lider carismatic și asta nu-l deranjează pe Dragnea și pe ai săi. Dar, spre deoserbire de Dragnea, Olguța Vasilescu și alții, Grindeanu este un copil al partidului. Partidul este, acum, condus de oameni care au venit în PSD de la alte partide pentru că a fost oportun să facă asta”, afirmă Gușă.

Sorin Grindeanu are o oportunitate să rămână în funcție, are o echipă care într-un fel sau altul poate fi considerată reformistă și preocuparea celor din fruntea partidului îi va putea face să coaguleze, crede consultantul politic.

"Dragnea îl construiește pe Ponta ca adversar al său pentru că nu-l vede un pericol"

”Cred că beneficiază de respectul partidului și de o atitudine a lui Dragnea care nu-l vede ca pericol, cum nici pe Ponta nu-l vede. El e gonflat mediatic pentru un joc împotriva partidului. Între cinci și șapte parlamentari ar putea lua din partid, dar lui Dragnea îi place să-l construiască pe Ponta ca pe un adversar, că știe că nu contează”, susține Cozmin Gușă.

Cu adevărat grav pentru Liviu Dragnea ar fi să se ridice un alt lider cu potențial, pentru că partidul este nemulțumit pentru că a pierdut mult din alonja electorală pe care a avut-o după alegeri, evidențiază Gușă, completând că, având în vedere că nu există niciun astfel de lider, Dragnea este mulțumit și îl construiește ca rival pe Ponta.

La fel se întâmplă și la nivel de politică externă, spune consultantul politic: Trump îi face un contraserviciu lui Putin și ni-l prezintă fioros și puternic. 

”Prin cele ce se proiectează azi este un joc dialectic prin care nu mai vorbim de NATO și UE ci despre creșterea forței și influenței Rusiei în plan militar doar pentru că este pomenită, are opinii”, a conchis Cozmin Gușă.