Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Florin Iordache, despre OUG pe legile Justiţiei. Cine sunt singurii care o pot interpreta

Thursday, 18 October 2018, 13:41 Sursă: REALITATEA.NET

"Va fi discutat acest proiect, vom asculta atât punctul de vedere al iniţiatorului, dar fără îndoială vom ţine cont şi de observaţiile asociaţiilor profesionale şi ale CSM în primul rând. Am văzut că o secţie a avut o anumită interpretare a legii. Din ce ştiu eu, singurii care pot interpreta o lege sunt Parlamentul sau Guvernul şi atunci, fără îndoială, ascultând toate părţile, vom vedea dacă şi ce articole modificăm şi cum le modificăm", a afirmat Florin Iordache, joi pentru MEDIAFAX.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, a primit, spre dezbatere şi aprobare, proiectul de lege privind aprobarea OUG 92/2018 în domeniul justiţiei. Termenul depunerii amendamentelor în Parlament este 24 octombrie, iar cel pentru raportul final al Comisiei parlamentare speciale este 31 octombrie.

Termenul depunerii amendamentelor în Parlament este 24 octombrie, iar cel pentru raportul final al Comisiei parlamentare speciale este 31 octombrie. Ordonanţa de urgenţă pentru legile justiţiei, adoptată luni dimineaţă de către Guvern, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial. OUG prevede schimbări în detaşările procurorilor şi stipulează interviuri transmise în direct pentru procurorii-şefi, care vor fi arhivate şi văzute de oricine. O altă prevedere nouă introdusă este cea potrivit căreia ministrul Justiţiei poate sesiza Inspecţia Judiciară.

Potrivit prevederilor, este mărită vechimea minimă pentru cei din magistratură, care vor să candideze la funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunct sau la funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT, la 15 ani. Totodată, procurorii care vor să acceadă în structurile DNA sau DIICOT trebuie să aibă o vechimă minimă de 10 ani. O modificare arată şi că magistraţii trebuie să aibă 10 ani de vechime în funcţie pentru a promova în funcţia de procuror la Parchetul General.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ