Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Diaconescu: NATO trebuie să fie echilibrat. Astfel de incidente nu folosesc decât Statului Islamic

Tuesday, 24 November 2015, 16:26 Sursă: REALITATEA.NET

"După părerea mea, într-un moment emoțional față de acest incident, acum se realizează o poziționare. Sigur că pentru Moscova e derajant că Federația Rusă devine temă de discuție în cadrul NATO. Aș îndemna la echilibru și la faptul că să nu confundăm confruntarea comunicațională, de multe ori făcută și pentru consum intern, cu adevăratul dialog politico-diplomatic. Sigur că niciuna din părțile implicate nu ar fi dorit ca un astfel de incident să se întâmple, acum când Federația Rusă e în plină campanie de recucerire a simpatiei în spațiul euroatlantic.

Din toate aceste incidente se poate trage și o concluzie și anume că în condițiile absenței unui proiect politic de stabilitate privind Siria și o poziționare a agendei prin forțe militare avansate, astfel de accidente sunt posibile și nu folosesc decât inamicului afirmat ca fiind comun pentru toate statele prezente în Siria și anume Statul Islamic, extremismul, cei care vor să destabilizeze și Europa, și spațiul euroatlantic", a declarat Diaconescu. 

În acest context, fostul ministru de Externe subliniază faptul că "ce e important de reținut e că avem forțe miliare ale unor super puteri aflate în zone de război, care sunt foarte aproape una de alta și astfel de incidente vor fi dese și utile exact celor care nu ar trebui să fie cei care profită de așa ceva".

"Sigur că părțile implicate vor susține, în continuare, pe de-o parte faptul că avionul rusesc a intrat în spațiul aerian al Turciei fără aprobare, iar Federația Rusă va susține că nu e adevărat, lucru în egală măsură greu demonstrabil, având în vedere spațiul foarte restrâns de zbor. Deci probabil că aceste aspecte tehnice de detaliu nu le vom clarifica niciodată", a adăugat Diaconescu.

Întrebat care consideră că va fi poziția NATO cu privire la acest incident, Diaconescu a explicat:

"Cred că NATO va trebui să fie echilibrat, evident fiind și din punct de vedere politic alături de partenerul său, Turcia. Să nu uităm că relațiile de parteneriat sunt extrem de importante și dacă solidaritatea UE pare deja serios afectată, mă aștept ca solidaritatea NATO să nu fie (n.r - afectată) pentru că ar fi dezastruos (...) Mă întreb: dacă Federația Rusă avea terțe informații cu privire la sprijinul pe care Turcia l-ar fi dat ISIS, de ce nu a sesizat Consiliul de Securitate al ONU? (...) Acum deocamdată suntem în faza discuțiilor pe care le consider ușor emoționale și pentru consum intern".

Turcia a doborât un avion rusesc la granița siriană. Putin: "Vor exista consecințe". Reuniune NATO
Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ