Coronavirus - România: 63762 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Turcia a doborât un avion rusesc la granița siriană. Putin, furios. NATO: Suntem solidari cu Turcia

Tuesday, 24 November 2015, 10:17 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE 21.00. Secretarul general al NATO a anunțat că Alianța este solidară cu Turcia. 'Noi suntem solidari cu Turcia și sprijinim integritatea teritorială a aliatului nostru din cadrul NATO', a subliniat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

El a lansat un apel 'la calm și la detensionare' a situației după doborârea unui avion militar rus care, potrivit Ankarei, violase spațiul aerian al Turciei, și a accentuat că inamicul comun (al NATO și al Rusiei, n.r.) este gruparea jihadistă Statul Islamic, iar Moscova trebuie să se ghideze după acest principiu.

Stoltenberg a mai menționat că majoritatea atacurilor efectuate până acum de forțele ruse în Siria au avut loc în zone unde gruparea Statul Islamic nu este prezentă.

UPDATE 20:00. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susţinut o conferință de presă după încheierea reuniunii de urgență.

"Cred că am explicat foarte clar: ceea ce cerem noi, în momentul de față, este să se revină la calm. Este o situație foarte dificilă. Toți încercăm să contribuim la detensionarea acestei situații și încurajăm orice alt contact în viitor care va exista între Ankara și Moscova. Este importantă rezolvarea acestui incident și este importantă strângerea mecanismelor pentru ca să nu mai avem astfel de incidente. De asemenea, să căutăm în momentul de față noi metode pentru a nu mai ajunge în această situație. Trebuie să evităm pe viitor astfel de incidente armate și accidente care nu sunt provocate, dar trebuie să ne axăm mai mult pe predictibilitate și pentru a proteja granițele alianței noastre. 

Inamicul comun trebuie să fie ISIS și scopul nostru este să luptăm împotriva ISIS. Cred că noi toți și Rusia trebuie să ne axăm pe înfrângerea acestei organizații. Majoritatea atacurilor executate de Rusia în Siria, până acum, au fost executate în zone în care organizația ISIS nu e prezentă, de aceea suntem de acord cu toate eforturile de a lupta împotriva ISIS", a declarat secretarul general al NATO.

Potrivit lui Stoltenberg, nu a existat, până acum, un contact direct între NATO și Rusia pe această temă.

UPDATE 18:00. Începe reuniunea NATO.

UPDATE 17:35. Un purtător de cuvânt al armatei americane a declarat că Turcia a avertizat piloții ruși de zece ori înainte de doborârea aeronavei, iar aceștia nu au răspuns, potrivit Reuters.

UPDATE 17:20. Ministerul de Externe al Turciei i-a convocat pe reprezentanții celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru a-i informa cu privire la doborârea unui avion de luptă rus, a declarat un oficial turc, potrivit Agerpres.

UPDATE: Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și-a anulat vizita programată în Turcia. 

UPDATE: Rebelii sirieni spun că și al doilea pilot a murit. Cauzele sunt încă neclare, iar informațiile privind moartea celor doi piloți nu au fost confirmate oficial. 

UPDATE: Vladimir Putin a avertizat că incidentul va avea consecințe serioase pentru relațiile Turciei cu Rusia și a acuzat Ankara de complicitate cu teroriștii ISIS. Reacția președintelui Rusiei, AICI.

UPDATE: Turcia a cerut o reuniune extraordinară a NATO după doborârea avionului rusesc. 

UPDATE: Rebelii sirieni susțin că unul dintre piloți ar fi murit. Este neclar încă dacă acesta a fost ucis după aterizare.  

UPDATE: Secretarul de stat american John Kerry a declarat la scurt timp după producerea incidentelor că Turcia are dreptul să-şi apere spaţiul aerian. "Suntem foarte îngrijoraţi în urma acestor incidente. Turcia are dreptul să-şi apere spaţiul aerian iar acest incident putea duce la doborârea avionului rus. Noi i-am avertizat că se poate întâmpla acest lucru", a spus Kerry.

UPDATE: Elicopterele rusești îi caută pe cei doi piloți în zona prăbușiri avionului, o regiune muntoasă de lângă Latakia. La sol aveau loc confruntări între armata regimului Bashar al-Assad și rebelii turkmeni, iar informații neconfirmate spuneau, mai devreme, că unul dintre piloți a fost capturat de milițiile turkmene. 

Turcia a protestat în mai multe rânduri față de raidurile efectuate de avioanele Rusiei împotriva rebelilor turkmeni. 

UPDATE: Kremlinul a subliniat că avionul rusesc se afla în spațiul aerian sirian în momentul în care a fost doborât și a subliniat că motivele exacte ale doborârii avionului urmează a fi determinate. Președintele Vladimir Putin ar putea să facă declarații pe această temă în cursul zilei. 

UPDATE: Armata turcă a dat publicității traseul avionului rusesc. Cu roșu este marcat traseul din spațiul aerian al Turciei. Oficialii turci spun că avionul rusesc a fost avertizat de 10 ori în cinci minute.

UPDATE: Ankara spune că două avioane s-au apropiat de granița cu Turcia și au fost avertizate în mod repetat, înainte ca unul dintre ele să fie doborât.

UPDATE: Ministerul rus al Apărării a confirmat doborârea unui avion SU-24 rusesc. Oficialii ruși spun însă că aeronava a fost lovită de tiruri de la sol, în timp ce zbura la o altitudine de 6.000 de metri în spațiul aerian sirian.

Oficialii ruși spun că avionul nu a intrat în spațiul aerian al Turciei. 

UPDATE: Surse prezidențiale de la Ankara citate de CNN Turk spun că avionul doborât era un SU-24 rusesc.

UPDATE: Două elicoptere ale armatei turce încearcă să îi recupereze pe cei doi piloți, dar la sol se desfășoară confruntări. Potrivit CNN Turk, unul dinte piloți ar fi fost capturat de forțele turkmene de la sol. 

Avionul a fost doborât de un F-16 al forțelor aeriene turce. Potrivit martorilor oculari, aeronava s-a transformat într-o minge de foc înainte de a se prăbuși. 

Premierul turc i-a cerut ministrului de Externe să se consulte cu NATO și ONU pe tema incidentului de la granița cu Siria. 

Avionul a fost avertizat înainte de a fi doborât

Televiziunea turcă Haberturk TV a difuzat marți imagini cu aeronava care se prăbușea lângă graniță.

Oficialii de la Ankara au precizat că avionul a fost avertizat cu privire la încălcarea spațiului aerian turc înainte de a fi doborât.

Aceștia nu au precizat despre ce tip de aeronavă este vorba și cărei țări i-ar aparține. Potrivit CNN Turk, doi piloți s-au parașutat din avion înainte ca acesta să se prăbușească. 

Tensiuni Turcia-Rusia

De la începutul intervenției militare ruse în Siria în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad, la sfârșitul lunii septembrie, incidentele de frontieră s-au înmulțit între Ankara și Moscova, notează Agerpres.

La 3 octombrie, avioane de vânătoare turce au interceptat un avion militar rus angajat în Siria, care încălcase spațiul aerian al Turciei și care a fost forțat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci 'condiții meteo nefavorabile'.

Armata turcă a doborât la 16 octombrie o dronă de fabricație rusă, care pătrunsese în spațiul aerian al Turciei.
Tensiunile între cele două țări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localități turcofone în Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta față de 'consecințele serioase' ale acestei operațiuni.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN