Cioloş: Cadariu nu mi-a spus niciodată că sunt grupuri de interese

Monday, 09 May 2016, 20:12, Sursă: REALITATEA.NET

Premierul Dacian Cioloş reacţionează după ce Patriciu Achimaş Cadariu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, spunând ulterior că soluțiile din sistemul de sănătate nu trebuie aplicate în funcție de anumite grupuri de interese. Cioloș a declarat luni seară că fostul ministru al Sănătății nu i-a spus niciodată despre existența unor grupuri de interese și i-a cerut acestuia să facă publice asemenea informații dacă le deține.

Adaugă părerea ta

Premierul Dacian Cioloş i-a cerut lui Cadariu, luni seara, să spună public "lucrurile" pe care le ştie despre grupurile de interese care ar urmări privatizarea sistemului de sănătate.

"Nu o sa ma vada nimeni ca imi critic un ministru în public.(..) Mie nu mi-a spus niciodată până acum nimic, dacă are ceva elemente, la fel cum au făcut și alți miniștri sau foști miniștri după ce au plecat că sunt grupuri de interese... Eu aștept în continuare să spună public lucrurile astea. Eu întotdeauna ce am avut de spus am spus public și o spun public. Pe de altă parte, am spus că n-o să mă vadă cineva criticând un fost ministru sau ministru. Atunci când am observații de făcut le spun în direct. Dacă domnul Achimaș atât a înțeles din colaborarea pe care am avut-o cinci luni, e problema dânsului", a afirmat prim-ministrul înainte de participarea la recepția de Ziua Europei.

Cadariu, după demisie: Trebuie să demonstrăm că nu acţionăm pentru interesele unor grupuri

Cioloș a adăugat că a avut o discuție în cursul dimineții de luni cu Cadariu în cursul căreia fostul ministru i-a atras atenția că reformele pe care intenționează să le promoveze în domeniul sănătății ar duce la privatizarea sistemului sanitar și a subliniat că el nu urmărește acest lucru.

"Mie mi-a spus dimineață, când am avut o discuție, că reformele astea pe care vrem să le facem să nu cumva să împingă lucrurile spre privatizarea sistemului de sănătate, că asta s-ar urmări. Nu am niciun obiectiv de a privatiza sistemul de sănătate, nu asta e ideea care e la baza reformei. Eu aș fi așteptat și de la dânsul să vină cu idei de reformă care să țină cont de viziunea pe care dânsul o are — și are o viziune legată de sistemul de sănătate — ci și legat de realitățile cu care ne confruntăm de la o săptămână la alta. Deci mai mult nu am ce să comentez. Eu voi fi transparent cu tot ceea ce fac, voi explica fiecare decizie, oricine va fi ministru Sănătății îi voi cere să facă același lucru, pentru că problema pe care o avem noi acum este o mare neîncredere a cetățenilor în sistemul de sănătate și dacă cu astfel de declarații continuăm să amplificăm această neîncredere nu știu dacă în felul ăsta vom rezolva mai ușor problemele", a adăugat prim-ministrul.

El a spus că se așteaptă de la oamenii din sistem "să vină cu mesaje care să se bazeze pe realitate și pe fapte care să crească gradul de încredere și nu să arunce petarde care n-au susținere".

Cadariu, după demisie: Trebuie să demonstrăm că nu acţionăm pentru interesele unor grupuri

Patriciu Achimaș Cadariu a susținut o conferință de presă în care a motivat decizia de a demisiona din funcția de ministru al Sănătății, invocând abordările diferite pe care le-a avut acesta și premierul Dacian Cioloș în problema dezinfectanților diluați din spitale.

"În această dimineață am avut o discuție cu premierul Dacian Cioloș, după ce, în prealabil, anunțase că va fi întrunită o comisie pentru soluționarea problemei dezinfectanților. Au existat diferite abordări și am decis să-mi înaintez demisia. Principala noastră preocupare reprezintă siguranța pacienților. Tocmai de aceea am ales să facem cele mai rapide analize de către personal autorizat, în laburatoare autorizate, pentru a putea lua măsurile administrative potrivite, astfel încât să corectăm lucrurile. Nu putem să discutăm despre analize care nu sunt făcute în laburatoare autorizate, pentru că aceste lucruri pot să coste România în justiție. Analizele trebuie făcute cu un plan responsabil", a declarat ministrul demisionar al Sănătății. Acesta a explicat și întârzierea publicării listei cu spitalele din România care folosesc produse achiziționate de la firma Hexi Pharma.