Coronavirus - România: 19517 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Gușă: Ciolacu & comp, CORIGENȚI! În problema adoptării tacite a legii autonomiei Ținutului Secuiesc nu pot exista scuze!

Wednesday, 29 April 2020, 10:51 Sursă: Realitatea.net

"Marcel Ciolacu & comp, CORIGENȚI! În problema adoptării tacite a legii autonomiei Ținutului Secuiesc nu pot exista scuze. Punct", scrie Cozmin Gușă. 

În opinia consultantului politic, consecințele acestei (in)acțiuni sunt profunde și le vom observa în scurt timp. 

"Parlamentarii care se-ascund azi și dau din umeri se descalifică în plus, acest proiect este de maximă notorietate în politica românească de 15 ani (!!!) și a fost MEREU pe masa discuțiilor dintre UDMR și restul partidelor ori de câte ori s-au negociat majorități (faceți vă rog o scurtă cercetare pe internet cu cuvintele cheie "autonomia Tinutului Secuiesc" sau "Legea statutului minoritatilor", și va veti convinge)", mai notează Cozmin Gușă. 

Camera Deputaților a adoptat tacit, fără dezbatere, un proiect de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc. 

Proiectul de lege are avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților dar a depășit termenul de dezbatere și adoptare în plen prin urmare, potrivit regulamentului, se consideră adoptat fără dezbatere.

Proiectul spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliu de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

De asemenea inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de patru ani dar și autorități locale - un Consiliu Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliu Orășenesc, Consiliu Municipal și primar.

Totodată, statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este forul decizional în acest caz.

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ