Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cozmin Gușă, dezvăluiri despre cariera lui George Maior, înainte de numirea la conducerea SRI

Tuesday, 27 January 2015, 22:34 Sursă: REALITATEA.NET

”Este un eveniment de discutat acesta și pentru marele public, dar mai ales pentru cei care sunt interesați de subtilitățile transformării statului român, în ultimii ani, care au fost diferite față de ce a reușit să schimbe politicul, iar transformarea statului român generată de SRI este una complexă,  normală, naturală, în acord cu aspirațiile celui mai pro-american popor din Europa, nu, cum sunt românii. Legat de George Maior, pentru că trebuie să vorbim de persoane când vorbim despre demisii, la nivelul anului 2001, la început, un foarte tânăr secretar de stat de la MAPN, care începea negocierile cu SUA, pentru aderarea României la NATO, a unei țări despre care se credea că are un președinte care încă aparținea KGB, mă refer la Ion Iliescu. Cu un Guvern PDSR, al cărui secretar genera ajunsesem și despre care se credea că nu este un partid foarte pro-occidental, având în vedere că singura relație era cu Partidul Cominist Chinez. Atenție, despre asta vorbeam la nivel de 2001, iar George Maior a fost cel care a dus negocierile cu Washington-ul. Vorbim despre o carieră care a început în 2001, ca să nu mai vorbim despre auto-instruirea pe care și-a făcut-o ca să fie compatibil pentru acestse negocieri. Vorbim despre o carieră de om, e o viață, e un om care și-a arătat competența” a spus Cozmin Gușă. 

Acesta a mai precizat că nu este o zi fericită pentru George Maior care astăzi a trebuit să își deconteze activul și pasivul:

”E o zi nu tocmai fericită. Chiar mă întrebai zilele trecute ce mai face Băsescu și eu ți-am spus că nu știu, probabil reînvață să meargă pe stradă, după 10 ani de zile în care asistat fiind de statul român, acum are altă abordare a realiatății. Și șeful SRI este într-o postură dificilă, într-o zi în care își recunoaște activul și pasivul. Eu cred că George Maior a fost un funcționar superior al statului român, de bună calitate, un intelectual dovedit, cu o foarte bună cunoaștere a subitilităților partenerului strategic, mă refer la SUA”.

Pe de altă parte, Gușă a mai susținut că era normal ca Maior să demisioneze, întrucât nu i se potrivește ceața sau tergiversarea ce s-ar fi așezat după ce el -a promis demisia șefului statului, susținând că demisia este un gets de normalitate:

”Gestul de astăzi, care a venit destul de surprinzător, eu mă așteptam să vină în această perioadă, da nu astăzi. Gestul de azi mai pune un strat de normalitate asupra ceea ce trebuia să se întâmple. Era normal să demisioneze, lui nu i se potrivea acea tergiversare și ceață, care era așezată după promisa demisie, pe care i-a făcut-o unui șef de stat neamț. Faptul că a făcut-o și faptul că s-a petrecut corect,  ca la carte, ”by the book”, așază încă un strat de normalitate peste ce trebuie să se producă în România.  Sigur, cu regretele fanilor lui George Maior, care nu sunt puțini, și marea majoritate extrem de consistenți, cu oameni care vor o continuitate, cu generalul Florian Codlea”, a mai completat Gușă. 

 În schimb, Gușă a atras atenția că cel care va veni la conducerea SRI are o reponsabilitate uriașă, de negociator sofisticat:

”Am o părere bună și despre diplomatul George Maior, și despre scriitor, și despre functionar. Sper să nu fiu prea elogiativ. Cred că a fost un exemplu și dacă ar mai fi oameni să vină de calitatea lui George Maior nu cred că ne-ar dauna, dimpotrivă. În aceste vremuri contează și înlocuitorul, și succesorul, cu o misiune oarecum mai ușoară. Gasește un serviciu SRI care la ora actuală este aliniat la dungă cu partenerul strategic, Sua, dar un serviciu care va avea mari provocari în contextul Ucraina, partenerii din Sua au analizat acest spatiu oarecum tardiv, se bazează foarte mult pe experiența noastră și pe cea poloneză. Misiunea serviiciilor  românești va fi una sofisticată. Cel care va veni trebuie să aibă o bună cunoastere a ce s-a întâmplat si ce reprezintă azi SRI, deși va continua sa învețe 1-2 ani. În acelasi timp să-și dea seama că rolul principal e cel de negociator sofisticat într-un spatiu extrem de sofisticat. Asteptam demult să se întample lucuri ca oamenii să își dea seama cât de sofisticat din punct de vedere geopolitic e acest spatiu”, a mai spus consultantul. 

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ