Cozmin Gușă: Este șansa UNPR să meargă singur la alegeri. Oprea își închipuie că poate să ia puterea

Wednesday, 19 August 2015, 00:01, Sursă: REALITATEA.NET

Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat șansa independenților corecți la alegerile locale din 2016, la o Ediţie Specială de la Realitatea TV, moderată de Lavinia Şandru şi Octavian Hoandră.

Adaugă părerea ta

"Intelectualii ar putea forma un partid. Așa cum tinerii frumoși care și-au luat țara înapoi pot fi entuziasmați exact ca o rachetă care se lansează, așa s-ar putea relansa și viața politică din România. Iar prima treaptă aș defini-o ca apariția independenților corecți la alegerile locale. Dacă ar putea să apară în câteva localități din România candidați independenți care să mobilizeze resursele în folosul lor ar putea fi o perspectivă pentru parlamentarele din toamna anului viitor”, a mărturisit Cozmin Gușă. 

”Așa cum fiecare rachetă are specificul ei, așa și racheta românească are specificul ei. Este speranța pe care bucureștenii au avut-o atunci când candidatul independent Sorin Oprescu a câștigat Primăria Capitalei în 2012. Acea speranță a încrederii bucureșteanului într-un independent, care ar putea oricând să renască la nivelul anului 2016. Cei care vor vota vor fi mai exigenți în privința unui independent corect și asta ar putea să fie ceva mai puțin valabil în comunitățile mici. Ar fi mai probabil în orașe, în orașele mari și în municipii, unde o posibilă câștigare de notorietate cu ajutorul mass-mediei i-ar ajuta”, a adăugat acesta.

”Apariția unor primari competenți care au caracter, ceva școală și care vor fi în stare să-și facă o majoritate ar putea să-și formeze o breșă în politica locală. Simt și mai mult văd oferta de candidați a partidelor ca fiind una foarte slabă, văd primari învechiți în rele, sunt foarte puțin cei învechiți în lucruri bune. Autoritatea internă scăzută din partide ar putea să aducă pe scena politică astfel de personaje, care vor trebui să ceară ajutor de la mass-mediei”, a completat Gușă.

Întrebat ce părere are despre rolul lui Gabriel Oprea în negocierile privind Codul Fiscal, Cozmin Gușă a răspuns: ”UNPR a invitat partidele la discuții. A fost un joc consistent în favoarea președintelui Iohannis, pe care l-a făcut Generalul Oprea. E bine să vină pacea în jurul Codului Fiscal. Dar așa cum se cuvine, din păcate vom avea un Cod Fiscal în lipsa unei macroeconomii. Starea letargică le va genera și o invidie față de partidele care vin acum în scenă. UNPR a crescut acum foarte mult în Parlament, cu imaginea bună și cu autoritatea lui Oprea. Dar asta nu înseamnă că nu îi paște pericolul unei coeziuni. Așa cum nu este exclus ca o parte din PSD să plece la UNPR. Eu nu văd posibil să se întâmple ceva fundamental diferit față de ce e acum în zona acelor negocieri. Îl văd pe Ponta ca un pisicuț, sperând să mai țină mandatul de premier până la sfârșit. De abia după aceste negocieri se va lovi de valul de invidii din cadrul partidului său condus azi de Dragnea.”

Moderatoarea Lavinia Șandru l-a rugat pe analistul politic Cozmin Gușă să propună un scenariu UNPR la alegerile locale.

”Este șansa UNPR să meargă singur la alegeri. Dacă în acest moment se îndreptă spre o alianță politică tot ceea ce a construit până acum se pierde. Sunt primari cu experiență care au câștigat alegeri după alegeri. Nu aș fi ingrijorat de organizarea lor. Problema lor ar fi legată de liste, deoarece acei candidați de la locale trebuie să fie foarte credibili alături de lista de la parlamentare. Acest public naționalist, în sensul bun al cuvântului, va simți.

Gabriel Oprea este mai determinat decât liderii liberali pentru că se compară cu restui liderilor și își închipuie că poate să ia puterea. A văzut cum se administrează puterea și comparându-se cu ea, a înțeles cum e puterea. Are încredere în forțele lui spre deosebire de Ponta care apare la televizor să mintă electoratul, spre deosebire de cei din PNL care se cearta între ei. Are tot arsenalul omului politic care crede in steaua lui si din parteneriatul cu Klaus Iohannis. Nu am vazut in mandatul lui Iohannis sa fi fost mai multe proiecte comune asa cum sunt cu Oprea.”, a încheiat Cozmin Gușă.