Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cazanciuc, despre decizia lui Iohannis, de a nu o revoca pe Kovesi: Va răspunde în faţa alegătorilor

Tuesday, 17 April 2018, 11:38 Sursă: REALITATEA.NET

"Preşedintele va răspunde în faţa alegătorilor pentru această decizie. Este o decizie politică pe o propunere fundamentată bine, spun eu, de ministrul Justiţiei. Faptul că preşedintele a avut altă opinie este responsabilitatea domniei sale, dar ministrul a argumentat destul de bine această solicitare. Cum aţi văzut, evenimentele ulterioare au întărit argumentele ministrului Justiţiei. E o procedură în curs de luare. Domnul Toader a anunţat că va ataca această decizie la CCR. Aici intrăm pe tărâmul juridic unde lucrurile sunt mai complicate. Avem un text de lege în momentul de faţă care vorbeşte de o anumită procedură, dar avem şi decizii ale CCR care arată cum trebuie interpretat textul legii în spiritul Constituţiei. Din acest punct de vedere, preşedintele României are, în momentul de faţă mai degrabă un rol formal, decât un rol decizional", a declarat senatorul PSD la Parlament.

Întrebat dacă există intenţia unei suspendări a preşedintelui, dacă judecătorii CCR nu vor da câştig de cauza Guvernului, preşedintele Comisiei juridice a Senatului a replicat:

"Nu s-a pus niciodată problema suspendării preşedintelui României".

Chestionat despre cine ar trebui să facă această sesizare, Guvernul sau preşedinţii Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, Cazanciuc a răspuns:

"Actorii sunt stabiliţi de Constituţie, cine poate să facă acest lucru, Guvernul, preşedinţii celor două Camere, CSM. Sunt instituţii care pot să facă această sesizare. Probabil ministrul Justiţiei va argumenta destul de bine anunţul făcut ieri, de ce este un conflict de natură constituţională. Oricare dintre titulari poate să facă acest lucru (să atace la CCR decizia şefului statului – n.r.). Guvernul are avantajul de a avea Ministerul Justiţiei în structura sa, de a avea cel mai potrivit om care să evalueze şi litera şi spiritul legii".

Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ