21 decembrie 1989. Nicolae Ceauşescu, ziua ultimei greşeli

Monday, 21 December 2015, 08:12 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

La Bucureşti, mitingul convocat pentru susţinerea lui Nicolae Ceauşescu şi a măsurilor represive de la Timişoara se transformă într-o revoltă împotriva dictatorului. Nicolae Ceauşescu încearcă să-şi continue discursul. Îndemnat de soţia sa, promite majorarea pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii. Oamenii nu mai ascultau. Erau inghesuiti de tancuri si cordoane de politie, dar ocupaseră bulevardele din centrul Capitalei. La ora 16.45 se trag primele focuri de armă asupra protestatarilor.

O oră mai târziu, Nicolae Ceauşescu organizează o teleconferinţă cu şefii organizaţiilor judeţene de partid şi le cere să ia măsuri radicale de reprimare a revoltelor. În programul Televiziunii sunt incluse repetate chemări pentru apărarea şi consolidarea comunismului.

Dar anticomuniştii bucureşteni formează o baricadă umană între sala Dalles şi Hotelul Intercontinental, care este luată cu asalt de Armată şi de forţele de securitate. Atunci se înregistrează şi primii morţi. După miezul nopţii, maşini speciale ale primăriei spală din greu sângele de pe bulevardul unde trăgea să moară şi comunismul. Abia a doua zi, pe 22 decembrie, manifestantii au câştigat.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri