Coronavirus - România: 475362 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Merkel, gata de o coaliție cu rivalul ei socialist. Negocierile ar putea începe abia în 2018

Monday, 27 November 2017, 12:31 Sursă: REALITATEA.NET

Vorbind după o reuniune a conducerii formațiunii sale, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Angela Merkel a reiterat dorința conservatorilor de a începe negocieri cu Partidul Social-Democrat (SPD), care a cedat recent presiunilor și s-a declarat ''deschis'' față de inițierea de discuții cu tabăra cancelarului.

''Sunt alegeri europene în 2019 (...), așa încât există o mare așteptare ca noi să luăm poziții'', a afirmat Angela Merkel, referindu-se la propunerile președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și ale șefului statului francez, Emmanuel Macron, cu privire la guvernanța viitoare a uniunii monetare și economice.

Cancelarul a menționat de asemenea conflictul din Orientul Mijlociu, tensiunile cu Rusia și relațiile cu SUA drept factori care fac necesar ca Germania să poată fi ''capabilă să acționeze''.

Luni, Julia Kloeckner, vicepreședinte al Uniunii Creștin Democrate, a declarat pentru postul public ARD că discuțiile pentru formarea unui guvern nu vor începe în mod serios decât după vacanța de iarnă și că accentul trebuie pus pe "temeinicie" în detrimentul "vitezei".

Partidul Social-Democrat și-a schimbat abia săptămâna trecută decizia de a trece în opoziție, după un rezultat slab fără precedent obținut la alegerile legislative din septembrie. Vineri, liderul SPD Martin Schulz s-a declarat 'deschis' față de începerea de negocieri, după ce tratativele dintre conservatorii cancelarului Merkel și două formațiuni mai mici au eșuat.

Julia Kloeckner a explicat că această schimbare de direcție va trebui discutată la conferința SPD prevăzută peste două săptămâni, ceea ce înseamnă că negocierile de coaliție nu vor putea începe până în 2018.

O nouă mare coaliţie între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) reprezintă ”cea mai bună opţiune pentru Germania”, a declarat, duminică, Horst Seehofer, liderul CSU, filiala bavareză a CDU, relatează site-ul agenţiei de presă Reuters, citată de Mediafax.

”O alianţă între conservatori şi SPD este cea mai bună opţiune pentru Germania, mai bună în orice caz decât o coaliţie cu FDP, decât noi alegeri sau decât un guvern minoritar”, a declarat Seehofer, într-un interviu acordat pentru Bild am Sonntag.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN