Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

UE a ridicat sancțiunile aplicate "ultimului dictator al Europei"

Tuesday, 16 February 2016, 10:25 Sursă: REALITATEA.NET

Decizia, adoptată cu unanimitate, a fost luată de miniștrii de externe ai statelor membre UE, reuniți luni la Bruxelles în cadrul Consiliului Afaceri Externe. Entitățile vizate de sancțiuni au fost private de vize de intrare în UE, iar activele lor au fost înghețate, ca urmare a încălcării drepturilor omului în Belarus.

'Embargoul asupra armelor și măsurile restrictive contra a patru indivizi suspectați ca având legătură cu cazul nesoluționat al dispariției a doi politicieni din opoziție, a unui om de afaceri și a unui jurnalist, vor fi prelungite pentru o perioadă de 12 luni', se menționează în decizia Consiliului UE adoptată luni.

La finalul lunii octombrie, Uniunea Europeană a suspendat majoritatea sancțiunilor sale împotriva Republicii Belarus, invocând o 'ameliorare a relațiilor' cu această țară, după eliberarea unor prizonieri politici de către președintele Aleksandr Lukașenko (61 de ani).

Sancțiunile au fost inițial reînnoite până la 29 februarie 2016, după care au fost suspendate.

UE i-a cerut de mai multe ori lui Lukașenko — supranumit 'ultimul dictator' al Europei de către SUA — să elibereze prizonierii politici. Aflat la putere din 1994, Aleksandr Lukașenko a fost reales președinte pentru a cincea oară în 13 octombrie anul trecut.

Acuzat timp de mai mulți ani de grave încălcări ale drepturilor omului, de reprimarea opoziției și de abuzuri contra presei, Lukașenko a utilizat criza ucraineană în avantajul său, impunându-se ca mediator între Rusia și UE și găzduind la Minsk convorbirile de pace între guvernul de la Kiev și separatiștii proruși.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN