Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tsipras confirmă închiderea temporară a băncilor din Grecia. Cere din nou o prelungire a programului

Sunday, 28 June 2015, 21:24 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Premierul grec Alexis Tsipras a anunțat că a cerut din nou, duminică, UE o prelungire a programului de ajutor, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Respingerea cererii Guvernului grec pentru o scurtă extindere a programului este fără precedent pentru standardele europene, punând sub semnul întrebării dreptul suveran al poporului de a decide", a spus Tsipras, într-un discurs televizat la adresa națiunii, potrivit HotNews.ro. 

Surse apropiate de dosar precizaseră anterior că băncile elene și Bursa de la Atena vor rămâne închise luni.

"Această decizie a condus la faptul că Banca Centrala Europeană a limitat lichiditatea disponibilă pentru băncile grecești și a forțat banca centrală a Greciei să sugereze o vacanță bancară și restricții pe retragerile de bani din bănci", a mai precizat Tsipras. 

Premierul elen nu a dat detalii despre durata pe care băncile vor fi închise sau cât vor dura restricțiile pe mișcările de capital.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, duminică, menținerea la nivelul actual a împrumuturilor de urgență acordate băncilor elene, lăsând de facto ușa deschisă pentru o soluție politică in extremis.

La rândul lor, liderii Eurogrupului au afirmat că rămân deschiși reluării dialogului cu Atena.

Miniștrii de finanțe din zona euro au refuzat, sâmbătă, să extindă actualul program de ajutor, care expiră marți, în contextul în care Guvernul grec va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor săi (BCE, FMI și Comisia Europeană), care prevede reduceri bugetare în schimbul unui noi ajutor financiar.

Banca Centrală Europeană a îngheţat nivelul finanţării de urgenţă a băncilor din Grecia

FMI anunță că rămâne pregătit să ajute Grecia în caz de necesitate


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN