Tsipras, atac dur la liderii UE, în criza refugiaților: "Mă simt rușinat"

Friday, 30 October 2015, 15:11 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

'Îmi este rușine ca membru al acestei conduceri europene, atât pentru incapacitatea Europei de a gestiona această dramă umană, cât și pentru nivelul dezbaterii dintre decidenți, unde responsabilitatea este pasată de la unul la altul', a afirmat Tsipras, formulând unul dintre cele mai dure comentarii de până acum în legătură cu această criză.

'Lacrimile care sunt vărsate pentru copiii morți pe țărmurile Egeei sunt lacrimi ipocrite, de crocodil. Copiii morți provoacă întotdeauna tristețe. Dar ce se întâmplă cu copiii care sunt vii și care sosesc cu miile și stau claie peste grămadă pe străzi? Ei nu plac nimănui', a continuat Alexis Tsipras.

Grecia nu vrea 'un singur euro' pentru salvarea vieților a mii de refugiați care continuă să ajungă zilnic pe țărmurile sale, a mai spus șeful guvernului elen, prezent în parlament pentru a răspunde interpelărilor adresate de deputați.

Premierului i s-a cerut să explice acceptul dat de guvern pentru primirea temporară a până la 50.000 de refugiați, până la relocarea lor în alte state. Acordul a intervenit la mini-summitul european desfășurat duminică la Bruxelles.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM), de la începutul anului 560.000 de migranți și refugiați au sosit în Grecia pe mare, din totalul de peste 700.000 ajunși în Europa după ce au traversat Mediterana. Un bilanț al OIM arată că peste 3.200 de migranți, printre care mulți copii, și-au pierdut viața în timpul unor astfel de traversări. Doar în această săptămână, cel puțin 35 de oameni s-au înecat în tentativa de a străbate apele Egeei dinspre Turcia spre insulele grecești.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA