Coronavirus - România: 688270 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Separatiştii ruşi din estul Ucrainei, decizie capitală pentru teritoriile aflate sub controlul lor

Tuesday, 06 October 2015, 18:19 Sursă: REALITATEA.NET

'Anunțăm acordul Republicii Populare Donețk și Republicii Populare Lugansk în privința amânării alegerilor prevăzute la 18 octombrie și 1 noiembrie pentru anul viitor', au anunțat emisarii celor două regiuni separatiste la negocierile de la Minsk într-un comunicat comun, preluat de RIA Novosti.

Acest anunț intervine după recenta întâlnire de la Paris între liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei — țări care fac parte din așa-numitul format 'Normandia' pentru reglementarea situației din estul separatist ucrainean. La finalul summitului din capitala franceză, gazda reuniunii, președintele Francois Hollande, declara că alegerile locale în estul ucrainean vor avea loc "dincolo de calendarul din 2015" pentru a permite un "scrutin incontestabil" în conformitate cu legislația ucraineană. În același timp, Vladimir Putin promitea să aibă discuții cu rebelii pe acest subiect.

De amintit că ultimul punct din acordurile de pace de la Minsk, și anume 'normalizarea' situației în Ucraina, prevede, alături de retragerea forțelor staționate în estul ucrainean și securizarea frontierei ruso-ucrainene (din care 400 de kilometri se află în prezent în mâinile separatiștilor), și alegeri locale care să permită reintegrarea Donbasului separatist în teritoriul ucrainean și acordarea unei mai mari autonomii acestei regiuni, respectându-se Constituția ucraineană.

Anterior acestui anunț al separatiștilor, Kievul a indicat că armata ucraineană va încheia marți procesul retragerii tancurilor de pe linia frontului în regiunea Lugansk, un proces similar urmând să înceapă la 18 octombrie în Donețk.

Separatiștii anunțau și ei sâmbătă că au început retragerea tancurilor de pe linia frontului. Această retragere a fost prevăzută în acordul pe care l-au încheiat săptămâna trecută guvernul de la Kiev și separatiștii înaintea summitului ce a avut loc vineri la Paris.

Conflictul din estul Ucrainei a făcut în cele 17 luni de confruntări peste 8.000 de morți.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN