Război și pace. Erdogan, vizită istorică la Vatican. Tensiune maximă și proteste interzise la Roma

Monday, 05 February 2018, 10:08 Sursă: REALITATEA.NET

Călătoria lui Recep Erodgan la Vatican este prima vizita a unui preşedinte turc în ultimii 59 de ani. Aproximativ 3.500 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea în timpul vizitei liderului de la Ankara.

Totuşi, un protest organizat de o asociaţie kurdă din Italia urmează să se desfăşoare luni în apropiere de Vatican.

"În Afrin are loc o nouă crimă împotriva umanităţii", a comunicat asociaţia kurdă.

Pe data de 19 ianuarie, armata turcă a declanşat o ofensivă în nordul Siriei, lansând atacuri aeriene şi terestre în provincia Afrin. Obiectivul ofensivei este înlăturarea grupării insurgente kurde Unităţile Populare de Protecţie (YPG), despre care Ankara afirmă că este aliată cu mişcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Papa Francisc, care în timpul pontificatului a militat împotriva conflictelor armate şi armelor de distrugere în masă, probabil va aborda şi subiectul operaţiunii turce în Siria, în cursul întrevederii cu Erdogan, programată să înceapă la ora locală 9.30 (ora României, 10.30).

Pe de altă parte, Erdogan probabil îi va mulţumi Papei Francisc pentru opoziţia sa faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Cu ocazia vizitei sale în Italia, Erdogan se va întâlni şi cu omologul său de la Roma, Sergio Mattarella, dar şi cu premierul Paolo Gentiloni, cu care va discuta despre imigraţia ilegală, securitate şi aderarea la UE.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN