Coronavirus - România: 5202 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Protest antiguvernamental la Chişinău la 28 de ani de la conflictul din Transnistria

Monday, 02 March 2020, 18:16 Sursă: Realitatea.net

Sute de protestatari au cerut demisia guvernului condus de premierul Ion Chicu şi a preşedintelui Igor Dodon la acţiunea de protest organizată în centrul Chişinăului de Consiliul naţional al veteranilor de război la împlinirea a 28 ani de la izbucnirea conflictului militar de pe Nistru la 2 martie 1992.

Participanţii erau înarmaţi cu buzdugane din lemn şi ţineau steaguri tricolore, scandând 'Jos trădătorii!', 'Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!', 'Hoţii!' etc. Liderii protestatarilor spun că întregul guvern trebuie să demisioneze pentru că s-a solidarizat cu declaraţia recentă a ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, care a părut să laude rolul jucat de Rusia în conflictul din Transnistria. Manifestanţii mai revendică un 'pachet de asistenţă socială' pentru participanţii la război şi familiile lor şi voiau să fie primiţi de premierul Chicu sau de alţi oficiali guvernamentali, potrivit Europa Liberă.

Mai multe dispozitive ale poliţiei au fost mobilizate în faţa clădirii executivului, după ce uşa de sticlă a clădirii a fost spartă cu un buzdugan. Premierul Ion Chicu s-a declarat 'mâhnit' de faptul că o parte dintre veterani a preferat să protesteze în această zi. 'A strica uşile guvernului, ale unei clădiri a statului, nu e o dovadă de patriotism, din contra - e dovada că deteşti edificiile ţării şi ale statalităţii. Aceste edificii nu aparţin premierului sau vreunui demnitar, ci poporului Republicii Moldova', a declarat Chicu, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.

Situaţia se anunţa tensionată încă de dimineaţă când preşedintele Igor Dodon, şefa parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi premierul Ion Chicu au mers să depună flori la monumentul 'Maica îndurerată' din cadrul complexului-memoral 'Eternitatea' pentru a comemora victimele războiului din Transnistria, unde au fost huiduiţi de mai multe persoane venite să aducă un omagiu celor morţi.

Contrar tradiţiei, cei trei înalţi oficiali nu au fost însoţiţi de veteranii care au luptat cu arma în mâini pentru a apăra integritatea Republicii Moldova, plecând precipitat după ce au păstrat un moment de reculegere la monumentul ridicat în memoria eroilor căzuţi în luptele din 1992, conform Ziarului Naţional. Mai mult, forţele de ordine nu au permis nimănui să intre pe teritoriul Memorialului 'Eternitatea' până nu au plecat preşedintele, premierul şi şefa legislativului.


Citeste totul despre:


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN