Primire rece pentru Papa Francisc, din partea clerului ortodox în Bulgaria

Monday, 06 May 2019, 11:48, Sursă: REALITATEA.NET

Papa Francisc a ajuns într-o vizită în vecina Bulgarie, iar primirea din partea clerului ortodox nu este una foarte caldă, observă presa internațională. 

Adaugă părerea ta

Papa Francisc a început o vizită de trei zile în Bulgaria și Macedonia de Nord. Menită să îmbunătățească relațiile cu Biserica Ortodoxă, vizita nu este lipsită de provocări, notează RFI Romania.

BBC nu uită să remarce faptul că liderii ortodocși din Bulgaria au respins deja participarea la slujbe comune sau rugăciuni cu Papa. În timp ce călătoria spre Macedonia de Nord va fi prima efectuată de către un papă în această țară și vine la doar câteva luni după ce țara a încheiat o dispută de zeci de ani cu Grecia, acceptând să-și schimbe numele.

BBC consideră că elementul central al călătoriei balcanice este dorința Vaticanului de a vindeca schisma de 1.000 de ani care a împărțit creștinismul. Papa s-a întâlnit cu Patriarhul Ortodox Neofit și a vizitat duminică o catedrală ortodoxă din capitala Sofia.

În ceea ce este privit drept un efort de a nu deranja alte biserici ortodoxe, Papa nu este așteptat să se întâlnească în privat cu primatul ortodox de nord-macedonean, Stefan. Biserica ortodoxă macedoneană și-a declarat autocefalia în 1967, dar nu a fost recunoscută de alte biserici ortodoxe.

Însă, potrivit Deutsche Welle, atitudinea bulgarilor de rând este un pic diferită de cea a clerului. Teologul Bojidar Andonov spune pentru publicația germană că de Sărbătorile Pascale ortodoxe a vizitat mai multe comunități locale. Credincioșii ortodocși sunt entuziasmați, "ei vor urmări întreaga vizită la televizor."

Andonov consideră că populația este mult mai avansată decât mitropoliții de la conducerea Bisericii Ortodoxe, care mai au de învățat la capitolul conviețuirii diverselor confesiuni în cadrul democrației.

Alte articole din: EUROPA