Poroșenko cere dezarmarea 'grupărilor ilegale': Acestea au amenințat că vor destabiliza țara

Monday, 13 July 2015, 21:45, Sursă: REALITATEA.NET

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a ordonat, luni, serviciilor de securitate și poliției să dezarmeze "grupările ilegale", afirmând că acestea au amenințat că vor destabiliza țara, afectată deja de conflictul cu separatiștii în est, relatează Reuters.

Adaugă părerea ta

Poroșenko a declarat că incidentul, de la sfârșitul săptămânii trecute, între membrii unui grup de extremă dreapta și poliție în orașul Mukacevo (vest), în apropiere de granița cu Ungaria, Slovacia și România, a fost pur și simplu o luptă pentru controlul asupra rutelor pentru contrabandă. Președintele ucrainean a părut să vizeze gruparea paramilitară Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), care a jucat un rol important în protestele ce au dus la răsturnarea de la putere, anul trecut, a președintelui susținut de Moscova Viktor Ianukovici, afirmând că nicio forță politică nu ar trebui să gestioneze celule armate în Ucraina și să conducă "celule infracționale".

"Nici o forță politică nu ar trebui să aibă și nu va avea niciun fel de celule armate. Nicio organizație politică nu are dreptul să creeze grupări criminale ", a declarat Poroșenko.

Gruparea naționalistă de extremă-dreapta a cerut demisia ministrului de interne în weekend, după ce doi dintre membrii săi au fost uciși într-un schimb de focuri cu poliția la Mukacevo, spunând că incidentul ar fi fost provocat de poliție. Ministerul de Interne a precizat că gruparea a deschis prima focul.

Poroșenko a cerut o anchetă dură privind evenimentele petrecut în acest caz și ca Ministerul de Interne, serviciile de securitate și alți oficiali din domeniul aplicării legii să dezarmeze "toate grupările armate ilegale'.

"Trebuie să ajungem la originea problemelor. Mă refer la clanuri, contrabandă, corupție și altele asemenea", a explicat președintele ucrainean.

Săptămâna trecută, Poroșenko declara că fluxul de arme provocat din cauza conflictului cu separatiștii proruși în est a crescut riscul de infracționalitate gravă, în Ucraina, unde corupția s-a dezvoltat sub regimul Ianukovici, iar autoritățile sunt criticate pentru că nu reformează sistemul de justiție suficient de repede.