Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Merkel, Hollande şi Renzi reuniune de ultima oră. Despre ce vor discuta

Monday, 22 August 2016, 09:33 Sursă: REALITATEA.NET

Președintele Consiliului italian urmează să-i întâmpine în jurul orei locale 16:00 (14:00 GMT) la Napoli pe cancelarul german Angela Merkel și pe președintele francez Francois Hollande, înainte de a-i însoți pe micuța insulă Ventotene, din Marea Tireniană, între Roma și Napoli.

Acolo, cei trei conducători europeni se vor reculege la mormântul lui Altiero Spinelli, autorul unei pledoarii pentru o Europă federală, așa-numitul "Manifest de la Ventotene". Ei vor fi apoi transportați pe portavionul Garibaldi, nava amiral a marinei militare italiene, pentru un dineu de lucru în cursul serii. Decizia britanică de a părăsi UE, "Brexit", și consecințele sale asupra viitorului Uniunii Europene i-au reunit foarte repede pe conducătorii francez, italian și german.

În cursul mini-summit precedent, la Berlin, în 27 iunie, ei lansaseră un apel pentru o "nouă impulsionare" în favoarea Europei. Reîntâlnirea lor luni, pe Mediterana, intervine cu trei săptămâni înaintea unui summit european extraordinar, prevăzut pentru 16 septembrie la Bratislava și convocat după Brexit. Decizia britanică de a părăsi UE "este o înfrângere politică" pentru Europa și trebuie să reprezinte "un imens apel la trezire" pentru UE, care trebuie să se reformeze rapid, a afirmat Renzi la sfârșitul lunii iulie.

Pentru a răspunde acestei provocări, Franța și Italia preconizează o mai puternică integrare europeană, în special în materie de securitate și de apărare. "Aceasta va fi una dintre lecțiile pe care le vom avea de tras din Brexit, impulsionarea pe care o vom avea de dat" construcției europene, declarase astfel președintele francez în iulie la Lisabona, prima etapă a unui mini-turneu european "post-Brexit" al lui Hollande. Ideea unui "Schengen al securității pentru a răspunde terorismului" a mai fost apărată de asemenea de guvernul italian.

Într-un editorial comun, publicat în 11 august, ministrul apărării Roberta Pinotti și cel al afacerilor externe Paolo Gentiloni au preconizat crearea unei "forțe multinaționale europene" pentru misiuni speciale, sub comandament unic. Franța a sugerat, la rândul său, ideea unei finanțări europene pentru a susține aceste proiecte comune în domeniul militar. "Asupra acestui subiect, trebuie ca Europa să capete o autonomie strategică", s-a comunicat la Paris.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN