Coronavirus - România: 508345 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Lovitură de teatru în Franța. Centristul Macron o devansează pe Le Pen în sondaje

Thursday, 09 March 2017, 10:51 Sursă: REALITATEA.NET

Cu un câștig de șase puncte în două săptămâni, fondatorul mișcării "En Marche!" (centru) acumulează 26% din intențiile de vot, față de 25% pentru președinta Frontului Național, a cărei poziție rămâne stabilă, potrivit acestui sondaj realizat pentru France Televisions.

În turul doi, fostul ministru al economiei ar câștiga detașat în fața președintei Frontului Național cu 65% din voturi (+5%) față de 35% (-5%).

Acesta este primul sondaj realizat de Harris Interactive pentru France Televisions după anunțarea unei alianțe între Emmanuel Macron, fost ministru al economiei sub președinția socialistului Francois Hollande, și Francois Bayrou, președintele Mișcării Democrate (MoDem, centru).

Candidatul dreptei, Francois Fillon, a cărui campanie este afectată de peste o lună de suspiciuni generate de angajări fictive ale soției și celor doi fii ai săi, rămâne pe poziția a treia, cu 20% din intențiile de vot, în scădere cu un punct.

Urmează apoi candidatul socialist Benoit Hamon (13%,—1%) și cel al "Franței Nesupuse" (stânga radicală), Jean-Luc Melenchon (12%,—1%).

Printre motivațiile persoanelor intervievate figurează mai întâi proiectul candidatului (63%), capacitatea sa de a aduce idei noi (57%), dorința ca propriul candidat să câștige alegerile (56%), onestitatea candidatului (54%).

Conform aceluiași sondaj, 82% dintre persoane intervievate se declară interesate (mult sau suficient) de alegerile prezidențiale, 18% nu sau deloc.

Sondajul a fost realizat online între 6 și 8 martie, pe un eșantion reprezentativ de 4.533 persoane înscrise pe listele electorale, prin metoda cotelor. Marja de eroare este între 0,6 și 1,6 puncte.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN